Yleis­lää­ke­tie­teen erityiskoulutus

Eksoten hyvin­vointi- ja terveys­a­semat ovat Helsingin yliopiston opetus­ter­veys­kes­kuksia. Asemilla voit suorittaa yleis­lää­ke­tie­teen erityis­kou­lu­tuksen terveys­kes­kus­jakson ja yleis­lää­ke­tie­teen erikois­tu­misen koejakson ja erikois­tu­mis­kou­lu­tuksen terveyskeskuspalvelut.

Koulu­tus­pai­kois­tamme Armila ja Sammon­lahti sijoit­tuivat vuonna 2018 HUS:n opetus­ter­veys­kes­kuk­sien koulu­tus­paik­ka­ky­se­lyssä erin­omai­sesti sijoille 4 (Armila) ja 3 (Sammon­lahti) yhteensä 82 terveyskeskuksesta. 

Eksote menestyi Nuori Lääkäri ‑yhdis­tyksen vuonna 2020 teet­tä­mässä koulu­tus­paik­ka­ky­se­lyssä. Eksoten terveys­a­semat saivat tähdissä arvo­sanan 4/5 ja NPS ‑luvun 50. Myös Medi­sii­na­ri­liitto nosti Armilan terveys­a­seman yhdeksi kandiys­tä­väl­li­sim­mistä terveys­kes­kuk­sista Suomessa. (Linkki uuti­seen )​

Useim­milla asemilla työs­ken­telee yliopiston koulut­ta­ja­val­men­nuksen suorit­ta­neita erikois­lää­kä­ri­kou­lut­tajia, sekä yek-ohjaajan oikeudet omaavia ohjaajia. Meillä on yli kymmenen erikois­lää­kä­ri­kou­lut­taja- tai ohjaa­ja­oi­keudet omaavaa koulut­tajaa. Alueel­linen koulu­tusy­li­lää­käri vastaa paikal­li­sesta koulu­tus­toi­min­nasta yhdessä koulut­ta­ja­lää­kä­reiden kanssa ja toimii yhteys­hen­ki­lönä yliopis­tolle koulu­tus­asioissa.

Yek-koulu­tuk­sesta valmis­tel­laan yek-putkea, jossa on mahdol­lista sopia koko jakson sisäl­tävät palvelut ennak­koon sovi­tusti yhden kontak­ti­hen­kilön kautta. 

Työn­ku­vasta

Terveys- ja hyvin­voin­tia­semia on Eksoten alueella Armila, Jout­seno, Sammon­lahti, Imatra (Honka­harju), Lemi, Luumäki, Savi­tai­pale, Raut­järvi, Ruoko­lahti ja Parik­kala. Koulu­tet­ta­ville (yek- ja erikois­tuvat) suosi­tel­laan työpai­kaksi mieluiten asemia, joissa on koulut­taja- ja/tai ohjaa­ja­lää­kä­reitä samassa työpis­teessä riit­tävän tuen varmis­ta­mi­seksi.

Työaika on 38h 15min viikossa. Myös osit­taisen työajan sopi­minen on mahdol­lista. Työn­kuva räätä­löi­dään yksi­löl­li­sesti ja sekto­ri­työt pyri­tään järjes­tä­mään koulu­tet­tavan toiveiden mukaan. Mahdol­lisia sekto­ri­töitä ovat lasten­neu­vola, äitiys­neu­vola, perhe­suun­nit­te­lu­neu­vola, koti­sai­raan­hoito ja vuodeo­sastyö.​

Työhön sisältyy normaalia vastaan­ot­to­työtä terveys- ja hyvin­voin­tia­se­milla, sekä lisäksi Armi­lassa tai Sammon­lah­dessa työs­ken­nel­lessä päivä­päi­vys­tystä Etelä-Karjalan keskus­sai­raalan yhteis­päi­vys­tyk­sessä ja infek­tio­vas­taan­ottoa Armilan terveys­a­se­malla. Muilla asemilla on oman aseman päivä­päi­vys­tys­toi­mintaa. EKKS:n päivys­tyk­sessä ja Armilan infek­tio­vas­taa­no­tolla on aina toinen virka­lää­käri työpa­rina (+EKKS:ssa myös ulko­puo­lisia lääkä­reitä).
Päivä­työn lisäksi on mahdol­lista tehdä 4–6:n tunnin mittaisia hyvin palkat­tuja ilta­päi­vys­tys­vuo­roja EKKS:n yhteis­päi­vys­tyk­sessä. Myös yövuorot ovat mahdol­lisia. Yövuoron tehdessä seuraava arki­päivä on palkal­linen vapaa. Töihin tullessa on mahdol­lista tehdä myös eril­linen päivys­tys­so­pimus työjak­solle. Päivys­tys­so­pi­muk­sessa lääkäri sitoutuu teke­mään 2 päivys­tys­vuoroa EKKS:ssa/kk (yleensä yövuo­roja) ja palkka on tuol­loin reilusti perus­palkkaa parempi, tämän lisäksi päivys­tyk­sistä makse­taan päivys­tys­kor­vaukset.
Ekso­tessa työs­ken­nel­lessä merkit­tä­vänä etuna on, että lomat säilyvät perus­ter­vey­den­huollon ja erikois­sai­raan­hoidon välillä työpis­tettä vaihdettaessa.

Ohjauk­sesta ja koulutuksesta

Sekä yek-lääkä­reillä että erikois­tu­villa lääkä­reillä on etukä­teen sovitut ohjaus­tunnit viikoit­tain oman koul​uttajansa kanssa. Yek-lääkä­reillä työjakson tavoit­teet määri­tel­lään yek-jakson aloi­tus­kes­kus­te­lussa, ja erikois­tu­villa henki­lö­koh­tai­sessa opin­to­suun­ni­tel­massa (HOPS). Henki­lö­koh­taisen ohjauksen tavoit­teena on tukea lääkärin amma­til­lista kasvua henki­lö­koh­taiset kehit­ty­mis­ta­voit­teet huomioiden.

Terveys­kes­kuk­ses­samme on joka tors­tai­aamu kello 8.00 — 9.15 avoter­vey­den­huollon lääkä­reiden aamu­mee­ting, jossa käsi­tel­lään avoter­vey­den­huol­lolle hyödyl­lisiä klii­nisiä aiheita. Osa aiheista on yek-lääkä­reiden ja erikois­tu­vien lääkä­reiden valmis­te­lemia esityksiä, ja osa muita aiheita tai yhteis­työ­pa­la­ve­reja.
Yek-lääkä­reille ja erikois­tu­ville lääkä­reille järjes­te­tään joka toinen viikko torstai ilta­päi­visin yhteinen kahden tunnin ilta­päi­vä­kou­lutus, joissa aihe­si­sällöt ovat ennak­koon suun­ni­teltu koulu­tet­ta­vien toiveita kuun­nellen ja aihe­piiri mahdol­li­simman laaja-alai­sesti yleis­lää­ke­tie­teen näkö­kul­masta. Koulu­tukset pyri­tään suun­nit­te­le­maan innos­ta­viksi ja vuoro­vai­kut­tei­siksi. Keräämme koulu­tus­pa­laut­teen jokaisen koulu­tuksen jälkeen ja saamamme palaut­teen perus­teella koulu­tet­tavat ovat olleet hyvin tyyty­väisiä koulu­tusten sisäl­töön ja koulu­tusten toteu­tus­ta­paan.

Työnan­taja suhtautuu erit­täin myön­tei­sesti ulko­puo­li­siin koulu­tuk­siin, ja koulu­tuk­siin osal­lis­tu­mista suosi­tel­laan lämpi­mästi. Yleis­lää­ke­tie­tee­seen erikois­tu­ville lääkä­reille kustan­ne­taan yksi kansain­vä­linen kongressi (esim. Nordic GP tai Wonca Europe) erikois­tu­misen aikana. Yleis­lää­ke­tie­tee­seen erikois­tuvat lääkärit saavat lisäksi erikois­lää­kä­ri­tent­tiin valmis­tau­tu­mista varten palkal­lisen kahden viikon luku­loman ja palkal­lisen tenttipäivän.

Kiin­nos­tuitko?

laakarirekry(at)ekhva.fi