Hyvä mieli

Mielen­ter­veyttä voi kartuttaa ja vaalia samoin kuin fyysistä terveyttä. Mielen­ter­veys­taidot ovat kansa­lais­tai­toja, joita voi oppia ja harjoittaa elämän ajan.

Mielen­ter­veys on olen­nainen osa terveyttä

Mielen­ter­veys on olen­nainen osa terveyttä. WHO:n (2001) määri­telmän mukaan ”mielen­ter­veys on hyvin­voinnin tila, jossa ihminen pystyy näke­mään omat kykynsä sekä kohtaa­maan ja selviy­ty­mään elämään kuulu­vien normaa­lien haas­teiden kanssa sekä kykenee työs­ken­te­le­mään ja otta­maan osaa yhtei­sönsä toimin­taan”. Mielen hyvin­voinnin huomiointi on avai­na­se­massa ennalta ehkäi­se­vässä ja terveyttä edis­tä­vässä työssä. 

Mielen­ter­veys on tärkeä voima­vara ja ilman riit­tävää mielen­ter­veyttä elämä näyt­täytyy haas­teel­li­sena. Mielen­ter­veys ei ole vain sairauden puut­tu­mista. Mielen­ter­veys­taidot ovat kansa­lais­tai­toja, joita voi oppia ja harjoittaa elämän ajan. Mielen­ter­veyttä voi kartuttaa ja vaalia samoin kuin fyysistä terveyttä. 

Hyvä mielen­ter­veys on hyvin­voinnin perusta, se lisää elämän­laatua ja edistää hyvin­vointia. Mielen hyvin­voin­tiin vaikuttaa koko­nais­val­tainen hyvin­vointi. Sen eteen voi tehdä paljon itse muun muassa edis­tä­mällä terveitä elämän­ta­poja: fyysi­sellä aktii­vi­suu­della ja sään­nöl­li­sellä liikun­nalla, terveellä ruoka­va­liolla, riit­tä­vällä levolla ja unella. Myös sosi­aa­liset suhteet, kuten ihmis­suh­teet, osal­li­suus ja mielekäs teke­minen ovat tärkeitä teki­jöitä mielen hyvinvoinnille. 

alt=""?

Mielen­ter­vey­destä verkossa

MIELENTERVEYSTALO on Helsingin yliopis­tol­lisen sairaalan (HUS) tuot­tama verk­ko­pal­velu ja kaikille avoin. Sieltä löydät tietoa, omahoito-ohjelmia, oppaita, oire­na­vi­gaat­to­reita sekä palve­lu­ha­kuja.  Mielen­ter­veys­ta­lossa on myös netti­te­ra­piaa, jonne pääsee lääkärin lähet­teellä ympäri Suomen. 

OMAOLO – täältä löydät sosi­aali- ja terveys­pal­velut, nopeasti ja esteet­tö­mästi, ympäri vuoro­kauden – vaikka koti­soh­valta käsin! Omaolo antaa itse­hoito-ohjeita ja tarvit­taessa ohjaa eteen­päin palve­luissa. Omaolon antamat toimin­ta­suo­si­tukset perus­tuvat ajan­ta­sai­sim­paan tieteel­li­seen tutki­mus­näyt­töön ja kansal­li­sesti yhtei­sesti sovit­tuihin kritee­reihin. Omao­lossa voit täyttää terveys­tar­kas­tuksen ja tehdä erilaisia hyvinvointivalmennuksia.

MIELI RY — Suomen Mielen­ter­veys ry:n perus­teh­tävä on mielen­ter­veyden edis­tä­minen ja ongel­mien ehkäisy.  Täältä löytyy monen­laista mate­ri­aalia mielen asioihin liittyen.

Zekki on tarkoi­tettu nuorille 15–25- vuotiaille. Voit selvittää 10 kysy­myksen kautta miten sinulla menee sekä saat yhteen­vedon, joka auttaa sinua pohti­maan tulevaisuuttasi.

Mielen­ter­veyttä voi kartuttaa ja vaalia samoin kuin fyysistä terveyttä.

Mielen­ter­veys­taidot mielen hyvin­voinnin tukena

Mielen hyvin­vointi on oman toiminnan ymmär­tä­mistä: miten voin itse vaikuttaa omaan olooni

alt=""?

Mielen­ter­veyden perusta

Uni, ravit­semus, liikunta

alt=""?

Läsnä­olon taidot

Tunne­taidot, tietoi­suus­taidot, itsemyötätunto

alt=""?

Ihmis­suh­de­taidot

Vuoro­vai­kutus, sosi­aa­liset taidot, yksinäisyys

alt=""?

Elämän­hal­lin­ta­taidot

Mielen jous­ta­vuus, kriisi, ahdistus, suru

alt=""?

Hyvän mielen taidot

Keho ja mieli, arvot

alt=""?

Päih­teet ja mielen hyvinvointi

Päih­teetön elämä on valinta hyvin­voinnin hyväksi


Mielen­ter­veys­taidot mielen hyvin­voinnin tukena ‑koko­nai­suus sekä koko­nai­suutta tukevia osia Eroon riip­pu­vuuk­sista ‑sivun sisäl­löstä on toteu­tettu Sosi­aali ja terveys­mi­nis­te­riön rahoit­ta­massa Hyvä mieli! — Etelä-Karjalan mielen­ter­veys­osaa­misen vahvis­ta­minen kunnissa 2020–2022 ‑hank­keessa, joka toteuttaa Mielen­ter­veys­stra­te­giaa 2020–2030.