Lasten ja nuorten koronarokotukset

Päivi­tetty 16.5.2023

Syys­talven 2022 tehos­tean­noksen jälkeen 12 vuotta täyt­tä­neille voimak­kaasti immuu­ni­puut­tei­sille voidaan antaa uusia tehos­tean­noksia hoitavan lääkärin yksi­löl­lisen arvion perusteella. 

THL suosittaa 6kk – 4v. koro­na­ro­ko­tuksia, jos lapsella on jokin vaka­valle koro­na­tau­dille mahdol­li­sesti altis­tava perus­sai­raus.  Katso lisää THL sivuilta 6kk – 4v koro­na­ro­ko­tuk­sista. Roko­tuksia voi tiedus­tella nume­rosta 05 352 7260. Tämän jälkeen lääkäri tekee arvion roko­tuksen hyödystä. Roko­tus­pis­teeltä soite­taan vanhem­malle kun arvio on tehty ja kerro­taan lääkärin teke­mästä arviosta ja sovi­taan tarvit­tava rokotusaika.

Voimak­kaasti immuu­ni­puut­teisten 511-vuotiaiden perus­sar­jaan on lisätty kolmas roko­teannos, kun toisesta roko­tuk­sesta on kulunut vähin­tään 2 kuukautta.

  • THL suosit­telee koro­na­ro­ko­tuksia 6kk –11-vuotiaille, joilla on jokin vaka­valle koro­na­tau­dille mahdol­li­sesti altis­tava perus­sai­raus, voivat hyötyä roko­tusten perus­sar­jasta yksi­löl­li­seen harkin­taan perustuen.
  • Muille 5–11-vuotiaille THL ei enää lääke­tie­teel­lisin perus­tein suosit­tele koro­na­ro­ko­tuksia tarjot­ta­vaksi. Heidän roko­tuk­siaan ei tarvitse kuiten­kaan heti keskeyttää. THL suosit­telee, että etenkin jo aloi­tetut roko­tus­sarjat voi täydentää loppuun saakka. 

THL: usein kysyttyä lasten ja nuorten koronarokotuksista

Roko­tus­välit annok­sit­tain ja ryhmittäin:

  • 6kk – 4v perus­ro­ko­tus­sar­jaan kuuluu kolme annosta. 1- ja 2‑rokotuksen suosi­teltu annos­väli on 6 – 12 viikkoa ja 2- ja 3‑rokotuksen väli on 3 kk. Rokote on eri kuin 5v – 11v rokote.
  • 5 – 17- vuotiaat saavat 2 roko­tusan­nosta 6 — 12 viikon rokotusvälillä.
  • Voimak­kaasti immuu­ni­puut­teiset 5 – 17- vuotiaat saavat kolmannen roko­tean­noksen kun toisesta roko­tuk­sesta on kulunut vähin­tään 2 kuukautta.
  • Voimak­kaasti immuu­ni­puut­teiset 12 – 17- vuotiaat saavat neljännen roko­tean­noksen kun kolman­nesta roko­tuk­sesta on kulunut 3 — 4 kuukautta. Hoitava lääkäri voi suosittaa lisä­te­hos­teita yksi­löl­li­sesti tarpeen mukaan. Roko­tus­väli edel­li­seen roko­tuk­seen tai sairas­tet­tuun koro­naan tulee olla vähin­tään kolme kuukautta.
  • Riski­ryh­miin kuuluvat 12 — 17- vuotiaat saavat kolmannen roko­tuksen kun toisesta roko­tuk­sesta on kulunut vähin­tään 6 kuukautta.
  • Muut 12 — 17- vuotiaat voivat saada kolmannen roko­tean­noksen tarvit­taessa perus­tel­lusta syystä esimer­kiksi matkan takia, kun toisesta roko­tuk­sesta on on kulunut vähin­tään 6 kuukautta.

Roko­tus­paikat ja ajanvaraus

5 – 15 ‑vuotiaiden roko­tuksia anne­taan vain ajan­va­rauk­sella nume­rosta 05 352 7260 klo 7 — 20. Alle 12-vuotiailla vanhemman tulee olla mukana roko­tus­pis­teellä. 

Alai­käisen koronarokotustodistus

Jos alai­käinen ei voi tulostaa koro­na­ro­ko­tus­to­dis­tus­taan Omakan­nasta, katso Koro­na­to­dis­tukset ‑sivulta, kuinka tulee toimia. Alle 10 ‑vuotiaan koro­na­to­distus näkyy vanhem­malle toisen puolesta asioinnin kautta.

Etelä-Karjalan hyvin­voin­tia­lueen poti­las­tie­to­jär­jes­telmä ei vielä mahdol­lista vanhem­mille pääsyä 10 vuotiaan tietoihin vaikka nuori haluaisikin.

Kuka päättää lapsen tai nuoren rokottamisesta?

Tervey­den­huol­lossa alai­käinen voi päättää hoidos­taan, myös roko­tusten otta­mi­sesta silloin, kun hän on kehi­tys­ta­sonsa mukai­sesti siihen kyke­nevä (Poti­las­laki 7 §). Jos nuori ei kykene tai halua päättää roko­tuk­ses­taan itse, rokot­ta­mi­seen kysy­tään suos­tu­musta huol­ta­jilta. Jos nuorella on useampi kuin yksi huol­taja, suos­tumus tarvi­taan kaikilta huol­ta­jilta. Alai­käisen päätös­kyvyn arvioi tervey­den­huollon ammattihenkilö.

Poti­las­laissa ei ole asetettu mitään varsi­naista ikärajaa alai­käisen itse­mää­rää­mi­soi­keu­delle. Ratkai­sevaa on, kyke­neekö nuori ymmär­tä­mään hoidon tai siitä kiel­täy­ty­misen merki­tyksen ja vaiku­tuksen tervey­del­leen. 

Jotta lapsi tai nuori voi antaa pätevän suos­tu­muksen rokot­ta­mi­seensa, hänen pitää saada riit­tä­västi ja ymmär­ret­tä­vällä tavalla tietoa mm. koro­na­vi­rus­tau­dista, koro­na­ro­ko­tuk­sesta ja koro­na­ro­ko­tuksen mahdol­li­sista hait­ta­vai­ku­tuk­sista. Rokot­taja arvioi tiedon- ja keskus­te­lu­tar­peen laajuutta ja sisältöä lapsen tai nuoren yksi­löl­lisen tarpeen mukai­sesti. Hänen tehtä­vä­nään on arvioida, kyke­neekö lapsi tai nuori teke­mään tässä asiassa itse­näisen päätöksen. Lapsen tai nuoren suos­tu­muksen tulee olla vapaa­eh­toinen ja hänellä tulee olla yllä kuvattu kyky suos­tu­muksen antamiseen.

6kk –15 ‑vuotiaan vanhem­pien / alai­käisen tulee täyttää Suos­tumus alai­käisen koro­na­ro­ko­tuk­selle -lomake:

Mitä rokot­teita käytetään?

Roko­tukset anne­taan lapsille ja nuorille käytet­tä­väksi hyväk­sy­tyillä Pfizerin ja Modernan valmisteilla. 

  • 6kk – 11 vuotiaille tarjo­taan erik­seen näille ikäryh­mälle tarkoi­tet­tuja Bion­tech-Pfizerin Comirnaty-rokotteita
  • 12 – 17 vuotiaille tytöille tarjo­taan Bion­tech-Pfizerin Comir­naty-roko­tetta tai Modernan Spikevax ‑roko­tetta
  • 12 – 17vuotiaille tarjo­taan Bion­tech-Pfizerin Comirnaty-rokotetta

Lasten ja nuorten roko­tukset näillä rokot­teilla ovat jo alka­neet laajasti Yhdys­val­loissa, Kana­dassa sekä useissa Euroopan maissa.  

Lisä­tietoa roko­tuk­sista: THL: 6kk — 11 vuotiaiden lasten roko­tuk­sista ja THL: 12 — 15 vuotiaoden rokotuksista

Lisä­tie­toja rokot­teista: THL/ mRNA-rokot­teet
Lisä­tie­toja roko­tuk­sista: THL: usein kysyttyä lasten ja nuorten rokotuksista

Hyötyykö terve lapsi koronarokotuksista?

Koro­na­tauti on lapsilla ja nuorilla yleensä lievä. Tiede­tään, että riski­ryh­miin kuulu­villa nuorilla vakava tauti on ylei­sempi kuin muilla saman ikäi­sillä. Harvi­nai­sissa tapauk­sissa koro­na­virus voi kuitenkin aiheuttaa myös terveelle nuorelle vakavan koro­na­taudin tai jälki­taudin. Nuorilla on rapor­toitu myös pitkä­kes­toisia oireita koro­na­taudin jälkeen, mutta aiheesta on vasta vähän tutkimustietoa.

Koro­na­ro­kotus vähentää viruksen tart­tu­mista ihmi­sestä toiseen. Siksi roko­tusten avulla on myös mahdol­lista lieventää erityi­sesti lapsiin ja nuoriin kohdis­tu­vien rajoi­tusten tarvetta. Esimer­kiksi koulun­käyn­tiin ja harras­tuk­siin kohdis­tuvat rajoi­tukset vaikut­tavat lasten hyvin­voin­tiin voimakkaasti.

Rokotus on kaikille vapaaehtoinen.

Ovatko koro­na­ro­kot­teet turvallisia?

– Suomessa on roko­tettu yli 20 000 12–15 ‑vuotiasta. Fimealta saatujen tietojen mukaan näistä on tehty yhteensä 26 hait­ta­vai­ku­tusil­moi­tusta, joista kuudessa haitta on ilmoi­tettu vaka­vaksi ja näistä yksi on johtanut sairaa­la­hoi­toon. Pääsään­töi­sesti rokot­teet aiheut­tavat tälle ikäryh­mälle saman­laisia paikal­li­soi­reita, kuin aikui­sille. Voi ilmetä roko­tus­kohdan puno­tusta, kutinaa, käden kipua, kuumetta tai pahoin­vointia, kertoo Eksoten terveys­pal­ve­lujen johtaja Tuula Karhula.

Paikallis- ja ylei­soi­reet alkavat yleensä parin vuoro­kauden sisällä rokot­ta­mi­sesta. Ne menevät ohi muuta­missa tunneissa tai vuoro­kausissa. Niitä voi hoitaa kuume- ja kipu­lääk­keellä, kuten ibupro­fee­nilla, naprok­see­nilla tai para­se­ta­mo­lilla. Paikallis- ja ylei­soi­reet eivät estä jatkorokotuksia.

Koro­na­ro­kotus vähentää viruksen tart­tu­mista ihmi­sestä toiseen. Siksi roko­tusten avulla on myös mahdol­lista lieventää erityi­sesti lapsiin ja nuoriin kohdis­tu­vien rajoi­tusten tarvetta.

– On ymmär­ret­tävää, että uusi rokote herättää huolta. Näitä lapsille ja nuorille annet­tavia mRNA-rokot­teita on kuitenkin annettu nyt miljoonia annoksia ympäri maailmaa. Tutki­muksia on tehty ja niitä tehdään koko ajan lisää, hyötyjä ja hait­toja arvioi­daan tutkit­tuun tietoon pohjau­tuen, kertoo Karhula.

– Roko­tus­kes­kus­telu menee turhaan ääri­päiden väli­seksi tais­te­luksi. Useim­miten rokot­teen turval­li­suutta pohtivat ovat ihan taval­lisia vanhempia tai lapsia. Tärkeää olisi, että juuri heillä olisi mahdol­li­suus tehdä päätös rokot­ta­mi­sesta tai rokot­ta­matta jättä­mi­sestä luotet­ta­vaan tietoon nojaten. Tietoa kannattaa hakea THL:n sivuilta ja tutustua myös lähtei­siin, jotka THL:nkin sivuilla maini­taan, neuvoo Karhula. 

THL järjesti 12.8.2021 webi­naarin: Kysy 12–15-vuotiaiden koronarokotuksista! 

THL/ Viisi kysy­mystä ja vastausta nuorten koro­na­ro­ko­tuk­sista vastaa seuraa­viin kysymyksiin:

Tiede­täänkö koro­na­ro­kot­teista tarpeeksi, jotta nuorten rokot­ta­minen on turval­lista? Mistä 12–15-vuotiaille annet­tavat koro­na­ro­kot­teet tulevat? Miksi koro­na­ro­kot­teista on tehty Suomessa paljon hait­tail­moi­tuksia? Pysty­täänkö kaikki ilmoi­tukset käsit­te­le­mään?​ Saako nuori koro­na­ro­ko­tuksen synty­mä­vuoden vai synty­mä­päivän perusteella? 

Lisä­tie­toja THL: 5 — 11 ‑vuotiaiden lasten rokotuksista

Miten keskus­tella lapsen tai nuoren kanssa koronarokotuksista?

Omien perheen­jä­senten kanssa on hyvä keskus­tella rokot­ta­mi­sesta neut­raa­listi. Tervey­den­huol­lossa alai­käinen voi päättää hoidos­taan, myös roko­tusten otta­mi­sesta silloin, kun hän on kehi­tys­ta­sonsa mukai­sesti siihen kyke­nevä (Poti­las­laki 7 §). Poti­las­laissa ei ole asetettu mitään varsi­naista ikärajaa alai­käisen itse­mää­rää­mi­soi­keu­delle. Ratkai­sevaa on, kyke­neekö nuori ymmär­tä­mään hoidon tai siitä kiel­täy­ty­misen merki­tyksen ja vaiku­tuksen tervey­del­leen. 

Jotta lapsi tai nuori voi antaa pätevän suos­tu­muksen rokot­ta­mi­seensa, hänen pitää saada riit­tä­västi ja ymmär­ret­tä­vällä tavalla tietoa mm. koro­na­vi­rus­tau­dista, koro­na­ro­ko­tuk­sesta ja koro­na­ro­ko­tuksen mahdol­li­sista haittavaikutuksista.

Koro­na­ro­kot­ta­mi­sesta voi keskus­tella myös rokot­tajan kanssa ja omat huolet onkin hyvä tuoda esiin. Rokot­taja voi keskus­tella rokot­teista ja rokot­ta­mi­seen liit­ty­vistä asioista roko­tet­tavan tai hänen vanhem­pansa kanssa. Rokot­taja pystyy tarvit­taessa kerto­maan, mitä rokot­ta­mat­to­muus tarkoittaa yksilö- ja väes­tö­ta­solla. Hän osaa myös antaa rokot­ta­mi­seen ja roko­tus­ti­lan­tei­siin liit­tyviä ohjeita.

Koro­na­pan­demia on saanut liik­keelle valtavan määrän disin­for­maa­tiota eli virheel­listä ja harhaan­joh­tavaa tietoa. Perheissä voi olla tarpeel­lista käsi­tellä media­lu­ku­taidon ja media­kriit­ti­syyden aihe­pii­rejä. Esimer­kiksi valheel­lisia, aidolta näyt­täviä tilas­toja liikkuu tällä hetkellä nuorten suosi­milla sosi­aa­lisen median alus­toilla.

THL: https://thl.fi/fi/ajankohtaista/tiedotteet-ja-uutiset/naista-merkeista-tunnistat-vaaran-tiedon-verkossa

Koro­na­vi­rus­pan­demia on johtanut disin­for­maa­tion ja vale­uu­tisten leviä­mi­seen, mikä heikentää viruksen vastaisten toimien tehoa.​ Lisä­tie­toja: Euroopan parla­mentti ​/ Disinformaatio​

Eksote pyytää sekä perheitä, että koulujen henki­lö­kuntaa tark­kai­le­maan mahdol­lista painos­ta­mista suun­taan tai toiseen. Lapsilla ja nuorilla tulisi olla mahdol­li­suus päättää roko­tuk­ses­taan ilman lähi­piirin painostamista. 

Kouluja keho­te­taan toimi­maan koro­na­ro­kotus-aiheen käsit­te­lyssä Opetus­hal­li­tuksen linjauksen mukaan. https://www.oph.fi/fi/usein-kysyttya/miten-koronarokotuksia-kasitellaan-opetuksessa-ja-voiko-nuori-paattaa-itse

Palaa takaisin Koro­na­ro­ko­tukset ‑pääsi­vulle >