Kaatu­misen ehkäisy

kuuluu Sinulle, minulle ja meille kaikille 

- se ei ole jonkun muun asia.

Kaatu­miset yleis­tyvät ikään­tyessä ja ne aiheut­tavat monen­laisia tervey­son­gelmia, toimin­ta­kyvyn heik­ke­ne­mistä sekä elämän­laadun alene­mista. Kaatu­miset eivät kuulu normaa­liin ikään­ty­mi­seen. Voit ehkäistä kaatu­misia tehok­kaasti, kun taus­talla olevat vaara­te­kijät on selvi­tetty ja niihin on puututtu yksi­löl­lisen tarpeen mukai­sesti. Liikunta on tehok­kain yksit­täinen keino ehkäistä kaatumisia.

UKK-Istituutin mukaan kaatumisen ehkäisy onnistuu. 1/3 osa kaatumisista voidaan ehkäistä yksilöllisillä ehkäisytoimilla. 1/3 lonkkamurtumista voidaan ehkäistä riittävällä liikunnalla. Monipuolinen liikunta on tehokkain yksittäinen kaatumisten ehkäisykeino.
Kaatu­misten ehkäisy onnistuu tutki­tusti. UKK-insti­tuutti 2022.

Sosi­aali- ja terveys minis­te­riön Turval­li­sesti kaiken ikää ‑toimen­pi­deoh­jelman tavoit­teena  vuosille 2021–2030 on vähentää 65 vuotta täyt­tä­neiden kuol­lei­suutta ja sairaa­la­hoi­to­jak­soja liit­tyen tapa­tur­mai­siin kaatu­mi­siin ja putoa­mi­siin valtakunnallisesti.

Ajan­koh­taista

Kuumuus lisää iäkkäiden kaatumisvaaraa kesällä. Muista juoda ja syödä riittävästi. Voit viilentää asuntoasi sulkemalla verhot ja tuulettamalla öisin. Vahvista lihasvoimaasi ja tasapainoasi. Tauota paikallaanoloa aina kun voit.
Pysy­tään pystyssä kesällä!

Pysy­tään pystyssä ‑ryhmät jatkuvat

Etelä-Karjalan KUNTIEN LIIKUN­TA­TOIMet järjes­tävät
KAATUMISRISKISSÄ OLEVILLE IKÄIHMISILLE SUUN­NAT­tuja ryhmiä
OSANA IKÄYSTÄVÄLLINEN ETELÄ-KARJALA ‑HANKETTA JA alueel­lista KAATUMISTEN EHKÄISYtyötä.

Oletko jo kaatunut tai huoles­tunut liik­ku­mi­sesi turvallisuudesta? 

Jos kaatu­mis­vaa­rasi on kohonnut — ilmoit­taudu mukaan!

Ryhmä­läi­senä harjoitat lihas­voimaa ja haastat tasa­pai­noasi, lisäksi saat tietoa kaatu­misten ehkäi­systä. Liik­ku­mis­ky­kysi testa­taan jakson alussa ja lopussa.

Imatra
• Liikun­na­noh­jaajat Riitta Pellinen ja Marjo Hiltunen
[email protected]
020 617 7202 Riitta
020 617 7286 Marjo
Lappeen­ranta
• Liikun­na­noh­jaaja Ulla Pyysalo
[email protected], 040 674 2869
Lemi
• Hyvin­voin­ti­koor­di­naat­tori Kati Ahonen
[email protected], 040 595 7350
Luumäki
• Liikun­na­noh­jaaja Pasi Kyllönen
[email protected], 040 5228867
Parik­kala
• Hyvin­voin­ti­koor­di­naat­tori Sirpa Rönk­könen
[email protected], 044 781 1933
Raut­järvi
• Liikun­na­noh­jaaja Marjut Rita
[email protected], 040 075 0629
Ruoko­lahti
• Hyvin­voin­ti­luotsi Jesse Koti­ranta
[email protected], 044 449 1261
Savi­tai­pale
• Ryhmän ohjaaja Arja Pylkkö
[email protected], 040 7003034
Taipal­saari
• Hyvin­voin­ti­luotsi Jenna Backman
[email protected], 040 669 1007

Etelä-Karjalan kaatu­misen ehkäisy toimintamalli

Etelä-Karjalan Kaatumisen ehkäisy toiminta malli. Oletko kaatunut tai kiinnostunut liikkumisesti turvallisuudesta?
Tee Kaatumisriskin itsearviointi ,johon linkki on tällä sivulla. Arviointi ilmoittaa onko kaatumisvaarasi kohonnut. Kartoita mahdolliset kaatumisen vaaratekijät ja puutu niihin. Jos kohtaat kaatuneen toimi ensiapuohjeiden mukaisesti.
Etelä-Karjalan kaatu­misen ehkäisy toimintamalli

Sinä voit ehkäistä kaatumista

” Miun omavastuu on kyl suuri. Täytyy toimii oman jären mukkaa.”

- Tuumailee rouva Rautjärveltä
  • Kartoita kaatu­misen vaara­te­kijät ja puutu niihin.

Näin ehkäiset kaatumisia

Kun kohtaat kaatuneen


Lappeen­ran­ta­laiset ikäih­miset haluavat pysyä pystyssä

Etelä-Karjalan hyvin­voin­tia­lueen ja Lappeen­rannan liikun­ta­toimen yhtei­sessä ystä­vän­päivän tempauk­sessa 14.2.2023 kohta­simme kaup­pa­keskus Iso-Kris­tiinan asiak­kaita. Teimme ikään­ty­neille asiak­kaille kyselyn, jonka tarkoi­tuk­sena oli saada tietoa ikään­ty­neiden asen­teista, koke­muk­sista ja näke­myk­sistä kaatu­mi­siin sekä niiden ehkäi­syyn liittyen.

Haas­tat­te­limme  yhteensä 34 ikäih­mistä. Heistä miehiä oli 10 ja heidän keski-ikä  oli 78,8 vuotta. Naisia oli 24  ja heidän keski-ikä oli 77,5 vuotta. ​​​​​​​Suurin osa heistä (56%) oli pysynyt pystyssä viimeisen vuoden aikana. 32% oli kaatunut kerran.

Kaatu­misen ehkäisy koetaan tärkeäksi keskus­telun aiheeksi. Vastan­neet kokevat pystyssä pysy­misen merkit­tä­väksi itse­näisen elämän ja pärjää­misen kannalta. Liikun­ta­kyvyn säily­minen, louk­kaan­tu­misen ja sairauden vält­tä­minen tukevat tätä tavoi­tetta sekä mahdol­lis­tavat harras­ta­misen ja mieluiten asioiden tekemisen.

Haluan pysyä pystyssä koska itsenäinen elämä ja pärjääminen on minulle tärkeää. Liikuntakyvyn säilyminen loukkaantumisen ja sairauden välttäminen tukevat tätä tavoitetta sekä mahdollistavat harrastamisen ja mieluiten asioiden tekemisen.
Miksi mie haluan pysyä pystyssä?

Tervey­destä huoleh­ti­minen, jalki­neet ja liikunta koetaan tärkeiksi pystyssä pysy­misen keinoiksi.

Kaatu­misen ehkäisyn keinoista eniten halu­taan lisätä liikuntaa sekä parantaa ravit­se­musta  ja D‑vitamiinin saantia.

Mitä mie itse teen pysyäk­seni pystyssä ja mitä voisin tehdä paremmin?

Koti­hoidon asiak­kaiden lonk­ka­mur­tumat
vähen­ty­neet 35 prosenttia Etelä-Karjalassa

Ikäys­tä­väl­linen Etelä-Karjala ‑hank­keen koor­di­noimaa kaatu­misen ehkäisyn yhteistä työtä on tehty maakun­nas­samme aiempaa määrä­tie­toi­sesti ja laajemmin vuoden 2022 aikana. Taus­talla ovat olleet yhteinen huoli ikään­ty­neiden lonk­ka­mur­tu­mien määrän kasvusta sekä Suomen kärki­paikka 65- vuotta täyt­tä­neiden kaatu­mi­siin ja putoa­mi­siin liit­ty­vissä hoito­jak­soissa verrat­tuna 10 000 vastaavan ikäisiin.

- Kaatu­misen ehkäisyn yhteisen työn tavoit­teet Etelä-Karja­lassa ovat kaatu­mi­siin ja putoa­mi­siin liit­tyvän inhi­mil­lisen kärsi­myksen vähen­tä­minen, ikään­ty­neiden oman vastuul­li­suuden, tiedon, toiminnan ja osal­li­suuden para­ne­minen sekä ikään­ty­neiden kaatu­mis­ris­kien parempi tunnis­ta­minen ja niihin puut­tu­minen, kertoo palve­lue­si­mies Sari Hokkanen.

Kaatu­misen ehkäisyn yhtei­sessä työssä mukana ovat maakun­nal­linen ikäver­kosto, Ikäins­ti­tuutti, hyvin­voin­tia­lueen eri toimijat, alueen kunnat, järjestöt, seura­kunnat, oppi­lai­tokset, vanhus- ja vammais­neu­vostot sekä etelä­kar­ja­laiset asukkaat.

Esimerk­kejä kaatu­misen ehkäisyn yhteisen työn onnistumisista:

  • Eksoten sään­nöl­lisen koti­hoidon asiak­kaiden lonk­ka­mur­tumat ovat vähen­ty­neet 35 % vuoden 2022 aikana.
  • Duodecimin kaatu­misen ehkäisyn verk­ko­kurssin koulu­tuksia on toteu­tunut Eksoten henki­lös­tölle jo 977 kertaa.
  • Pysy­tään pystyssä ‑liikun­ta­ryh­mien palaut­teiden ja testi­tu­losten mukaan, osal­lis­tu­jien toimin­ta­kyky, tietoi­suus ja osal­li­suus kaatu­misen ehkäi­syyn liit­tyen on parantunut.
  • FRATin (lyhyt kaatu­mis­vaaran arviointi) käyt­töön­otto Eksoten muis­ti­po­likli­ni­kalla on onnis­tunut hyvin loppusyksyn aikana. Arvioin­teja oli tehty vuoden 2022 loppuun mennessä 159 asiakkaalle.
  • Lonk­ka­mur­tu­mien määrän nousu taittui Etelä-Karja­lassa. Vuonna 2021 lonk­ka­mur­tu­mien määrä nousi 10 %, vuonna 2022 nousua oli enää 4 %.
  • Vahva alueel­linen yhteistyö on herät­tänyt myön­teistä kiin­nos­tusta myös kansallisesti.

Kaatu­misen ehkäisyn yhteinen työ Etelä-Karja­lassa jatkuu. 

Etelä-Karjalan hyvin­voin­tialue e‑pressitiedote 19.1.2023, 14:16

Ensim­mäinen globaali suositus iäkkäiden kaatu­misten ehkäi­syyn on ilmestynyt

Kansain­vä­linen asian­tun­ti­ja­ryhmä on julkaissut ensim­mäiset globaalit suosi­tukset iäkkäiden kaatu­misten ehkäi­syyn viime vuoden lopulla. Geriat­risen lääke­hoidon profes­sori Sirpa Harti­kainen Itä-Suomen yliopiston farm­asian laitok­selta osal­listui suosi­tusten laati­mi­seen työryh­mässä, joka tarkas­teli moni­lää­ki­tyksen ja kaatu­mis­riskiä lisää­vien lääk­keiden huomioi­mista kaatu­misten ehkäisyssä.

-Lääk­keet ovat osate­kijä valtao­sassa kaatu­misia. Omissa tutki­muk­sis­samme olemme myös havain­neet psyy­ken­lääk­keiden, epilep­sia­lääk­keiden ja opioi­dien käytön yhteyden kaatu­misten aiheut­ta­miin vammoihin, kuten lonk­ka­mur­tu­miin, pään vammoihin ja aivo­vam­moihin, Harti­kainen kertoo.

Age and aging ‑lehdessä julkais­tujen suosi­tusten tarkoi­tuk­sena on auttaa iäkkäiden parissa työs­ken­te­leviä tervey­den­huollon ammat­ti­laisia kaatu­mis­riskin arvioin­nissa ja kaatu­misten ehkäi­syssä. Suosi­tuk­sissa paino­te­taan yksi­lö­koh­taista riski­nar­viointia ja ehkäi­sy­toi­mien suun­nit­telua yksi­löl­li­sistä lähtö­koh­dista, iäkästä itseään osallistaen.

Lue lisää: