Tutkimus- ja opinnäytetyöt

Etelä-Karjalan hyvin­voin­tia­lu­eella toteu­tet­tavat tutki­mus­hank­keet ja opin­näy­te­työt kytkey­tyvät sote-palve­luiden kehit­tä­misen pain­opis­tea­luei­siin. Kaikille hyvin­voin­tia­lu­eelle toteu­tet­ta­ville tutki­muk­sille, myös opin­näy­te­töille, haetaan tutkimuslupa. 

Etelä-Karjalan hyvin­voin­tia­lu­eella tehdään paljon erilaisia tutkimus‑, opin­näyte- ja selvi­tys­töitä. Oletko kiin­nos­tunut toteut­ta­maan tutki­muksen tai teke­mään opin­näy­te­työn Etelä-Karjalan hyvin­voin­tia­lu­eella? Opin­näy­te­töitä voidaan myös usein toteuttaa yhteis­työssä sopivan kehit­tä­mis­hank­keen kanssa.

Etelä-Karjalan hyvin­voin­tia­lu­eella voi tehdä mm. asiakkaille/potilaille suun­nat­tuja tyyty­väi­syys- tai muita vastaavia kyse­lyitä, joihin vasta­taan nimet­tö­mänä ja ilman henkilö/tunnistetietoja.

Kaik­kiin toiminnan kehit­tä­mi­seen ja henki­lös­töön kohden­tu­viin opin­näy­te­töihin tarvi­taan aina myös tutki­mus­lupa. Tutki­mus­lu­pa­ha­ke­muk­seen liite­tään mukaan oppi­lai­tok­sessa hyväk­sytty tutki­mus­suun­ni­telma. Tutki­mus­luvan hake­mi­seen liit­ty­vissä lisä­tie­dus­te­luissa ja kysy­myk­sissä ota yhteyttä kysei­seen tutki­muk­seen liit­ty­vään työelämäohjaajaan.

Opin­näy­te­työn toteut­ta­mi­sesta tulee sopia sen Etelä-Karjalan hyvin­voin­tia­lueen yksikön esimiehen kanssa, johon opin­näy­tetyö tehdään. Hyvin­voin­tia­lu­eella ei voi tehdä asiak­kai­siin ja poti­lai­siin kohden­tuvia amk-tasoisia opin­näy­te­töitä, jotka sisäl­tävät henkilö- tai poti­las­tie­toja. Opin­näy­te­työllä on aina nimetty yhteys­hen­kilö tai työelä­mä­oh­jaaja Etelä-Karjalan hyvin­voin­tia­lu­eella, jonka kanssa sovi­taan käytännön järjestelyistä. 

Etelä-Karjalan hyvin­voin­tia­lueen omille toteut­ta­mil­leen kehit­tä­mis­teh­tä­ville- ja hank­keille haetaan myös aina tutki­mus­lupa, mikäli ne tähtäävät julkai­suun Etelä-Karjalan hyvin­voin­tia­lueen ulkopuolella.

Jatko­tut­ki­mus­luvan tarvit­sevat ne tutki­mukset, joiden aineiston keruu viivästyy tai jatk​uu. Jatko­tut­ki­mus­lupaa haetaan samalla tutki­mus­lu­pa­ha­ke­muk­sella. Jatko­tut­ki­mus­lupaa haet­taessa on huomioi­tava, että tutki­muksen asetelma tai käytännön toteutus ei ole muut­tunut alku­pe­räi­sessä hake­muk­sessa ilmoitetusta. 

Näin haet tutkimuslupaa:

  1. Täytä hake­mus­lo­make

    Täytä Etelä-Karjalan hyvin­voin­tia­lueen tutki­mus­lu­pa­ha­ke­mus­lo­make. Lomak­keessa kerro­taan, mitä liit­teitä tarvitset. Merkitse hake­muk­seen myös mihin Etelä-Karjalan hyvin­voin­tia­lueen tulos- tai toimin­tayk­sik­köön tutkimus kohdistuu ja kuka on työelämäohjaaja/yhteyshenkilö Etelä-Karjalan hyvin­voin­tia­lu­eella.

    Linkki orga­ni­saa­tio­kaa­vioon.

    Täytä myös tietosuojalomake/selvitys rekis­te­röidyn infor­moi­mi­sesta. Löydät lomak­keet sivun alaosasta.

  2. Tarvi­taanko eettinen lausunto?

    Varmista, että tutki­muk­sel­lasi on eettisen toimi­kunnan puol­tava lausunto, mikäli se tarvi­taan. Lausunto haetaan joko yliopis­tol­lisen sairaalan alueel­li­selta lääke­tie­teel­li­seltä tutki­museet­ti­seltä toimi­kun­nalta (esim. HUS) tai yliopis­tojen eetti­seltä toimikunnalta.

    Eettinen lausunto tarvi­taan lääke­tie­teel­li­sistä tutki­muk­sista sekä niistä ei- lääke­tie­teel­li­sistä tutki­muk­sista tutki­muk­sista, jotka kohdis­tuvat asiakkaisiin/potilaisiin tai ovat luonteeltaan/aihepiiriltään erityisen arkaluontoisia. 

    Jos eettinen lausunto vaadi­taan, on eettisen toimi­kunnan puol­tava lausunto tutki­mus­luvan edellytyksenä. 

    Lisä­tie­toja ja ohjeet eettisen lausunnon hake­mi­seen löydät sivulta Tutki­museet­tiset kysy­mykset.

  3. Lähetä hakemus kirjaamoon

    Lähetä tutki­mus­lu­pa­ha­kemus ja tieto­suo­ja­lo­make liit­tei­neen Etelä-Karjalan hyvin­voin­tia­lueen kirjaamoon.

    sähkö­pos­titse: ​[email protected]
    tai
    Etelä-Karjalan hyvin­voin­tia­lueen kirjaamo
    Valto Käkelän katu 3,
    53130 Lappeen­ranta.​​​

    Huom. Muista alle­kir­joittaa hakemus käsin!

  4. Täyden­nykset ja korjaukset

    Jos tutki­mus­suun­ni­tel­maan pyyde­tään täyden­nyksiä tai korjauksia, toimita korjattu suun­ni­telma Etelä-Karjalan hyvin­voin­tia­lueen kirjaa­moon. Merkitse muutokset selkeästi punai­sella tai tummen­net­tuna.

  5. Tutki­mus­luvan myöntäminen

    Tutki­mus­luvat myöntää tulos­a­lueen johtaja, tulos­yk­sikön palve­lu­pääl­likkö, tai mikäli tutkimus koskee useampaa tulos­yk­sik­köämme, luvan myöntää vastuu­alue­joh­taja. Lääke­tie­teel­listen tutki­musten tutki­mus­luvan myöntää terveys­pal­ve­lujen johtaja. 

    Toimita tutki­mus­lu­pa­ha­kemus hyvissä ajoin, sillä tutki­mus­lu­pa­ha­ke­mukset käsi­tel­lään saapu­mis­jär­jes­tyk­sessä noin 1–5 viikon kuluessa hake­muksen saapu­mi­sesta lukien.

    Mikäli tutki­muk­sessa käsi­tel­lään erityi­siin henki­lö­tie­to­ryh­miin kuuluvaa henki­lö­tietoa (ks. Tieto­suo­ja­laki 1050/2018), voi käsit­te­ly­aika olla pidempi. Puut­teel­linen hakemus tai puut­tuvat liit­teet viiväs­tyt­tävät käsittelyä.

    Päätös tutki­mus­lu­vasta saapuu sähköi­sesti noin kuukauden kuluessa hake­muksen saapumisesta.

    Tutki­muksen toteu­tus­vai­heen saa aloittaa vasta myön­teisen päätöksen saavuttua. 

  6. Entä jos luvan voimas­sao­loaika ei riitä?

    Jos tutkimus jatkuu yli tutki­mus­lu­vassa voimas­sao­loajan, hae uusi tutki­mus­lupa eli jatkotutkimuslupa.

  7. Valmis tutkimus tai opinnäytetyö

    Kun tutkimus on päät­tynyt, lähetä valmis­tunut opin­näy­tetyö sähkö­pos­titse pdf-muodossa, ja ilmoita samalla mahdol­lisen tutki­mus­re­kis­terin hävit­tä­mi­sestä Etelä-Karjalan hyvin­voin­tia­lueen kirjaa­moon: [email protected]


Tutustu myös muisti- ja tarkis­tus­lis­taan, jonka olemme koon­neet tutki­mus­luvan haki­joille ja luvan myöntäjille!


Tutkimus ja opin­näy­te­työt Etelä-Karjalan hyvin­voin­tia­lu­eella- Lomakkeita

Yliopis­to­ta­soista terveyden tutkimusta

Etelä-Karjalan hyvin­voin­tia­lu­eella tehdään yliopis­to­ta­soista terveyden tutki­musta valtion tutki­mus­ra­hoi­tuk­sella (VTR). Sosi­aali- ja terveys­mi­nis­teriö (STM) määrit­telee yhteis­työssä erityis­vastuu-alueiden (erva) tutki­mus­toi­mi­kun­tien kanssa yliopis­to­ta­soisen terveyden tutki­muksen tavoit­teet ja painoa­lueet nelivuotiskausittain.

Tutki­mus­hank­keita toteut­ta­vien tutki­mus­ryh­mien jäse­nistä ainakin yhden on oltava virka- tai työsuh­teessa haki­jana toimi­vaan orga­ni­saa­tioon. Valtion tutki­mus­ra­hoi­tuksen hake­mi­sesta tiedo­te­taan tästä syystä Etelä-Karjalan hyvin­voin­tia­lueen osalta orga­ni­saa­tion sisäi­sesti. Yksit­täinen tutkija tai tutki­mus­ryhmä ei voi hakea rahoi­tusta erityis­vas­tuu­alueen tutkimustoimikunnalta.