Lapset­to­muus ja raskaus

Lapset­to­muuden hoitoon liit­tyvät alku­tut­ki­mukset tehdään Perhe­suun­nit­te­lu­neu­vo­lassa joko Imat­ralla tai Lappeen­ran­nassa, ja tämän jälkeen paris­kunta tai yksin hoitoihin hakeu­tuva potilas ohja­taan tarvit­taessa erikois­sai­raan­hoi­toon (nais­ten­tau­tien polikli­ni­kalle). Perus­tut­ki­mukset voivat tapahtua myös muualla avohoi­dossa (yksi­tyis­lää­käri, työterveyslääkäri).

Milloin hakeutua hoitoon?

Jos raskaus ei ole alkanut noin vuoden kuluessa ehkäisyn pois jättä­mi­sestä tai aiemmin, mikäli tiedossa on raskauden alka­mista vaikeut­tava tilanne (esim. kuukau­tis­häi­riöt).  Tervey­den­hoi­ta­jalle voi varata keskus­te­luajan myös aiemmin, jos jokin oman hedel­mäl­li­syyden suhteen askarruttaa.

Julki­sessa tervey­den­huol­lossa naisen lapset­to­muus­hoi­tojen ikäraja on noin 40 vuotta. Lahja­su­kuso­lu­hoitoa tarvit­sevan naisen iän on oltava alle 40 vuotta hoito­pää­töstä tehtäessä. Hoidot eivät yleensä kata hoitoja steri­li­saa­tion jälkeen tai hoitoja pareille, joilla on jo kaksi yhteistä lasta. Hedel­möi­tys­hoi­to­lain mukaan sukuso­luja käsit­te­leviä lapset­to­muus­hoi­toja ei voida antaa parille, joka tarvit­sisi sijais­syn­nyt­täjää tai mikäli on ilmeistä, että lapselle ei voida turvata tasa­pai­noista kehitystä.

Perhe­suun­nit­te­lu­neu­vo­la­käynnin sisältö

Keskus­tel­laan lapset­to­muuden taval­li­sim­mista syistä, hedel­mäl­li­syy­teen vaikut­ta­vista teki­jöistä ja kartoi­te­taan tervey­den­tila. Nais-mies­pa­rien kohdalla lapset­to­muus voi johtua miehestä, naisesta tai molem­mista. Tärkeää on pyrkiä hedel­mäl­li­syyttä heiken­tä­vien teki­jöiden korjaa­mi­seen. Paino-ongelmat ja tupa­kointi ovat näistä teki­jöistä tärkeimmät. Naiset, joiden painoin­deksi (BMI) on > 30, ohja­taan ravit­se­mus­neu­vo­jalle. Jos naisen BMI on 35 tai yli, ei hoitoja voida tarjota. Tupa­kointi suosi­tel­laan lopet­ta­maan. Alko­holin suhteen edel­ly­te­tään enin­tään kohtuu­käyttöä ja huumeiden suhteen ehdo­tonta päihteettömyyttä.

Hoitoon hakeu­tu­vien voima­varat ja sosi­aa­linen tilanne kartoi­te­taan keskustellen. 

Naiselle tehdään perus­la­bo­ra­to­rio­tut­ki­mukset ja nais-mies­pa­rien kohdalla tutki­taan lisäksi miehen siemen­nes­te­näyte sekä perusverenkuva.

Kaikille naisille suosi­tel­laan fooli­happo- (400 mikrog/vrk, aloitus 2–3 kuukautta ennen raskaus­yri­tystä) ja D‑vitamiinilisää (10 mikrog/vrk ympäri vuoden). 

Vara­taan tarvit­taessa lääkä­riaika ja/tai tehdään lähete nais­ten­tau­tien poliklinikalle.

Lapset­to­muuden hoito nais­ten­tau­tien poliklinikalla

Pari tai yksin lasta toivova nainen kutsu­taan ensi­käyn­nille ja naiselle tehdään gyne­ko­lo­gisen tutki­muksen lisäksi kuukau­tis­kierron kartoitus sekä tarvit­taessa muna­tor­vien aukio­lo­tut­kimus. Mikäli kyseessä on nais­pari, nämä tutki­mukset tehdään hoidet­ta­valle. Paris­kun­tien kohdalla molem­pien puoli­soiden on vält­tä­mä­töntä osal­listua käynnille.

Kun vastaukset ovat käytet­tä­vissä, suun­ni­tel­laan jatko­hoito yksi­löl­li­sesti lapset­to­muuden syyn ja parin/potilaan toiveiden mukaan. Aina lapset­to­muuden syy ei selviä. Osalle paras vaih­toehto voi olla adoptio tai hoidoista pidät­täy­ty­minen. Nais­parit ja yksin lasta toivovat naiset tarvit­sevat luovu­tet­tuja siit­tiöitä tullak­seen raskaaksi.

Ylei­simmät hoitovaihtoehdot:

  • muna­rak­kulan kypsy­tys­hoito (esim. letrot­soli tai gona­dot­ro­piini-pistos­hoito), jonka tarkoi­tuk­sena on saada aikaan ovulaatio tai vahvistaa sitä
  • kirur­ginen hoito esimer­kiksi tilan­teissa, joissa lapset­to­muuden syynä on endo­met­rioosi, myooma tai munanjohdinvaurio
  • inse­mi­naatio, jolloin pestyjä siit­tiöitä ruis­ku­te­taan naisen kohtuon­te­loon muna­solun irtoa­misen aikaan (useim­miten yhdis­tet­tynä muna­rak­kulan kypsytyshoitoon)
  • koeput­ki­he­del­möitys (IVF), jossa muna­solu hedel­möi­te­tään labo­ra­to­riossa solu­vil­je­ly­mal­jassa ja alkio siir­re­tään kohtuun kasvamaan
  • mikroin­jektio (ICSI), jossa yksi ainoa siittiö ruis­ku­te­taan suoraan muna­solun sisään ohuella lasi­neu­lalla (käyte­tään, jos siit­tiöitä on kovin vähän tai ne ovat huonosti liikkuvia)
  • inse­mi­naa­tiot tai koeput­ki­he­del­möi­tys­hoidot luovu­te­tuilla sukuso­luilla, jos omat sukusolut puut­tuvat tai ovat viallisia

Inse­mi­naa­tio­hoidot tehdään yhteis­työssä Lappeen­rannan Felicitas-klinikan kanssa, ja koeput­ki­he­del­möi­tykset sekä mikroin­jek­tiot ja hoidot luovu­te­tuilla sukuso­luilla tehdään pääsään­töi­sesti yhteis­työssä HUSin Lisään­ty­mis­lää­ke­tie­teen yksikön kanssa.

Hedel­möi­tys­hoidot luovu­te­tuilla sukuso­luilla ovat alka­neet HUSissa marras­kuussa 2019. Etsimme hoitoja varten lahja­su­kuso­lu­luo­vut­tajia. Tutustu HUS sukuso­lu­pank­kiin.


Sähköiset palve­lumme

Tiesitkö, että etelä­kar­ja­lai­sena voit hoitaa monia asioita kans­samme sähköi­sesti 24/7, vuoden jokai­sena päivänä?