Syö, liiku ja nuku hyvin

Ravit­semus, liikunta ja uni ovat kolme ihmisen hyvin­voinnin kannalta tärkeää osa-aluetta.
Moni­puo­li­sella ruoalla, sään­nöl­li­sellä liikun­nalla ja laaduk­kaalla sekä riit­tä­vällä unella on vaiku­tusta hyvin­voin­tiin ja terveyteen.

Syö hyvin

Syömme ruokaa monesta syystä. Saamme siitä ener­giaa, tärkeitä ravin­toai­neita, aistie­lä­myksiä ja yhdes­sä­olon koke­muksia. Hyvä ruoka­valio ei rajoita turhaan eikä tee elämästä hankalaa. Hyvät ruoka­va­linnat ja terveel­liset ruoan­val­mis­tus­tavat edis­tävät terveyt­tämme. Terveyttä edis­tä­vässä ruoka­va­liossa olen­naista on koko­nai­suus, eivätkä yksit­täiset ruoka-aineet tee ruoka­va­liosta terveel­listä tai epäter­veel­listä. Sään­nöl­linen ateria­rytmi, moni­puo­li­suus, jous­ta­vuus ja riit­tä­vyys ovat hyvän syömisen kulmakiviä.

Liiku hyvin

Fyysinen aktii­vi­suus eli liik­ku­minen on vält­tä­mä­töntä, että pystymme suoriu­tu­maan arkias­ka­reista ja monista työteh­tä­vistä. Sään­nöl­linen liikunta auttaa useiden pitkä­ai­kais­sai­rauk­sien, kuten valti­mo­tau­tien (sydä­nin­farkti, aivoin­farkti, katko­kä­vely), liha­vuuden, tyypiin 2 diabe­teksen, rappeut­ta­vien tuki- ja liikun­tae­lin­sai­rauk­sien (polven ja lonkan nivel­rikko), ahtaut­ta­vien keuh­ko­sai­rauk­sien, muis­ti­sai­rauk­sien, masen­nusoi­reiden sekä useiden syöpien ehkäi­syssä, hoidossa ja kuntoutuksessa.

Liik­ku­misen suosi­tukset ohjaavat terveyden kannalta tarvit­ta­vaan viikoit­tai­seen liik­ku­misen määrään sekä antavat myös esimerk­kejä liik­ku­mi­sen­muo­doista. Kaikille 18- 64-vuotiaille aikui­sille suosi­tel­laan kohtuu­kuor­mit­teista kestä­vyys­lii­kuntaa — kuten reipas kävely — ainakin 150 minuuttia viikossa. Vaih­toeh­toi­sesti rasit­ta­vampaa liikuntaa, kuten juoksua, aero­bicia tai maas­to­hiihtoa, suosi­tel­laan ainakin 75 minuuttia viikossa. Liikun­ta­suo­si­tuk­siin kuuluu myös kaikille lihas­voimaa tai — kestä­vyyttä yllä­pi­tävää tai lisäävää liikuntaa — esimer­kiksi kunto­sa­li­har­joit­telua, jumppaa tai venyt­telyä — vähin­tään 2 päivänä viikossa. Näiden lisäksi 65-vuotiaille ja sitä vanhem­mille suosi­tel­laan lisäksi liik­ku­vuutta ja tasa­painoa yllä­pi­tävää ja kehit­tävää liikuntaa kuten kotivoimistelua. 

Viikoit­tainen liik­ku­misen suositus 18 — 64- vuotiaille

Voit arvioida omaa liik­ku­mis­tasi UKK:n testillä tästä

Kuntien liikun­ta­neu­vonta

Liikun­ta­neu­vonta on tarkoi­tettu erityi­sesti tervey­tensä ja hyvin­voin­tinsa kannalta riit­tä­mät­tö­mästi liik­ku­ville. Liikun­ta­neu­vonnan tavoit­teena on, että asiakas moti­voituu liik­ku­maan itsel­leen mielui­salla tavalla, omaa terveyt­tään ja hyvin­voin­tiaan edistäen. 

Liikun­ta­neu­von­taan voit hakeutua otta­malla yhteyttä oman kuntasi liikun­ta­pal­ve­luiden ohjaa­jiin. Liikun­ta­neu­von­nassa käydään läpi sinun liikunta- ja elin­ta­pa­tot­tu­muksia, aute­taan löytä­mään sopiva tapa toteuttaa terveel­li­sempiä elin­ta­poja sekä lisää­mään arjen fyysistä aktii­vi­suutta. Ohjaaja on tuke­nasi muutosprosessissa. 

Kysy oman kuntasi liikun­ta­neu­von­nasta BMI sekä erityisliikuntakorteista. 

​Kuntien liikun­ta­toi­mien sivut:

Nuku hyvin

Uni on elämälle vält­tä­mä­töntä eikä kukaan voi valvoa useampaa vuoro­kautta peräk­käin. Hyvän yöunen tärkein merkki on se, että aamulla tuntee itsensä virkeäksi ja levän­neeksi eikä päivem­mäl­lä­kään väsytä. Lyhyen tai muuten virkis­tä­mät­tömän yöunen taus­talla voi olla monia teki­jöitä, joita työelämän ja vapaa-ajan kiireinen elämän­rytmi korostaa. Erilaisten älylait­teiden käyttö (ruutuaika) ei rauhoita nukku­maan menoon valmistautumista. 

Lyhy­tai­kainen unet­to­muus — vaikeus nukahtaa, herää­miset unen aikana ja vaikeus nukahtaa uudel­leen muutaman viikon ajan — on taval­lista ja voi kohdata monen­laisten elämän ongel­mien takia. Siihen on saata­vissa erilaisia itse­hoito-ohjeita. Varsi­nai­sista union­gel­mista taval­li­simpia ovat pitkään jatkunut unet­to­muus ja uniapnea (hengi­tys­kat­kokset unen aikana). Näiden selvit­tely voidaan aloittaa perus­ter­vey­den­huol­lossa tai työterveyshuollossa.