Ohjeet lapsen sairastuessa
Tältä sivulta löydät ohjeet lapsen sairauksien hoitoon kotona ja neuvoja milloin hakeutua hoitoon. Aikuisille suunnatut ohjeet löytyvät Kotihoito- ja potilasohjeet sivulta.
Ripuli on yleensä viruksen aiheuttama ja hoituu itsestään muutamassa päivässä. Ripuliin saattaa liittyä kuumetta ja oksentelua. Oireet voivat kestää viikonkin.
Kotihoito
- Huolehdi lapsen nesteen saannista pieninä, usein nautittuina annoksina (ei pelkkää vettä).
- Anna kuivumisen ehkäisemiseksi muun juoman lisäksi ripulitaudin hoitoon tarkoitettua juomaa (Floridral® tai Osmosal®), jota saa apteekista. Pakkauksessa on annosteluohje. Ripulijuomaa on parasta antaa kylmänä pari-kolme kulausta kerrallaan 5–10 minuutin välein mukista tai pullosta. Usein neste on annettava lusikalla tai ruiskulla vanhempien päättäväisellä avustuksella.
- Alenna kuumetta kuumelääkkeellä ohjeen mukaan.
- Voit antaa alle vuoden ikäiselle maitohappobakteereja apteekista saatavina kapseleina tai tippoina. Isommille lapsille voi antaa hapanmaitotuotteita.
Milloin hoitoon?
Jos lapselle on kehittynyt kuivumistila (oireina voimakas väsymys, painon lasku ja virtsamäärän väheneminen), vie lapsi arvioitavaksi hoitajan tai lääkärin vastaanotolle omalle terveysasemalle.
Kipu, kuume ja mahdollinen märkävuoto korvasta.
Kotihoito
Anna kipulääkettä ohjeen mukaan helpottamaan kipua ja laskemaan kuumetta. Kohoasento nukkuessa voi helpottaa kipua.
Milloin hoitoon?
Päivystyskäynti ei yleensä ole yöaikaan tarpeen. Ota aamulla yhteys omalle terveysasemalle.
Nuhakuume on viruksen aiheuttama ylähengitystieinfektio. Oireina on nuhaa, yskää, kurkkukipua sekä mahdollisesti kuumetta ja väsymystä. Oireet kestävät muutamasta päivästä pariin viikkoon.
Kotihoito
- Höyryhengitys auttaa nenän tukkoisuuteen. Turvallisin tapa on suihkutella kylpyhuoneessa lämmintä vettä pesualtaaseen tai viemäriin ja oleskella kylpyhuoneessa lapsen kanssa noin 10 minuuttia. Varo liian kuumaa vettä!
- Apteekista saatavia tukkoisuutta helpottavia tippoja voi käyttää muutaman päivän.
- Anna kuumeen hoitoon kuumelääkettä ohjeen mukaan.
Milloin hoitoon?
Tavallinen nuhakuume paranee itsestään hyvällä kotihoidolla. Flunssa ei yleensä vaadi lääkärin tutkimusta. Oireiden pitkittyessä tai vaikeutuessa on syytä ottaa yhteyttä terveysasemalle.
Lapsella on kuumetta, jos lämpöä on yli 38,5 astetta. Kuume on yleensä elimistön normaali ja tarkoituksenmukainen reaktio tulehdustaudille.
Kotihoito
- Alenna kuumetta lääkkeillä ohjeen mukaisesti ja viilentämällä (kevyt vaatetus ja huoneen tuuletus).
- Anna lapselle juotavaa, mieluummin mehua tai velliä kuin pelkkää vettä.
- Anna kuumeen ja lihassäryn hoitoon kuumelääkettä ohjeen mukaan.
Milloin hoitoon?
Jos lapsella on kuumeen lisäksi hengitysvaikeutta, verenpurkaumia iholla ja niskajäykkyyttä tai hänen yleistilansa on selvästi laskenut, hakeutukaa viipymättä terveydenhuollon ammattilaisen luo. Arkisin ota yhteys ensisijaisesti omaan terveysasemaasi, muina aikoina päivystykseen. Alle kolmen kuukauden ikäinen kuumeileva lapsi on aina vietävä lääkärin tutkittavaksi.
Annostele kuumelääke lapselle sopivassa muodossa (peräpuikko, liuos tai tabletti) painon mukaan. Ensisijaisesti voit antaa lapselle parasetamolia ja sen lisäksi tarvittaessa ibuprofeenia (tai lääkärin määräämää naprokseenia). Asetyylisalisyylihappoa sisältävät lääkkeet eivät sovi lasten kuumelääkkeeksi. Lisätietoja saat apteekista tai terveysasemilta.
Parasetamolivalmisteita: Pamol®, Panadol®, Paraceon®, Paracetamol-ratiopharm®, Paramax®, Para-Suppo®, Para-Tabs®.
Ibuprofeenivalmisteita: Burana®, Ibumax®, Ibumetin®, Ibusal®, Ibutabs®, Ibuxin®.
Naprokseenivalmisteita: Alpodex®, Eox®, Miranax®, Naprometin®, Naproxen®, Pronaxen®.
Jos alle 10-vuotias lapsesi sairastuu ja jäät kotiin hoitamaan häntä, voit varata lapselle ajan netissä hyvinvointi- tai terveysaseman päivystävälle hoitajalle, ja samalla saat tarvittaessa todistuksen työnantajallesi.
Sähköiseen asiointipalveluun kirjautumiseen tarvitset verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenteen. Katso ohjeet toisen puolesta asiointiin täältä.