Lapsi­per­he­so­si­aa­lityö

Lapsi­per­he­so­si­aa­li­työssä tarjoamme lapsi­per­heille erilaisia palve­luja, joiden tavoite on auttaa asiak­kai­tamme selviy­ty­mään itse­näi­sesti ja toimin­ta­ky­kyi­senä kotona, arjessa ja elämässä. Tärkeimpiä työmuo­to­jamme ovat perhetyö, sosi­aa­lityö ja-ohjaus sekä tuki­suh­de­toi­minta. Tarpeen mukaan pyrimme räätä­löi­mään myös muita palve­luja asiak­kaan tarpeen mukaan yhteis­työssä muiden toimi­joiden kanssa.

Perhetyö

Lapsi­per­he­so­si­aa­li­työn perhe­työtä voi saada, kun

  • vanhempi on ​​​​väsynyt ja/tai uupunut 
  • vanhem­muu­dessa on haasteita
  • lapsen ja nuoren kasvuun, kehi­tyk­seen ja kasva­tuk­seen liittyy kysymyksiä
  • arjessa selviy­ty­minen on haastavaa 
  • perheessä on muutos­ti­lanne tai äkil­linen kriisi
  • lähi­ver­kosto puuttuu
  • työn ja perhe-elämän yhteen­so­vit­ta­minen tuo haasteita

Perhetyö on tarkoi­tettu perheille, jotka tarvit­sevat tukea arjessa selviy­ty­mi­seen. Tarkoi­tuk­sena on auttaa ja opastaa perheitä käytännön neuvoilla ja tuella. Työ perustuu systee­mi­seen ajat­te­luun, jossa huomioi­daan koko­nais­val­tai­sesti perheen vuoro­vai­ku­tus­suh­teet, voima­varat ja vahvuudet sekä tuen tarpeet. Systee­minen malli mahdol­listaa aidon yhteis­työn muiden palve­luiden kanssa perheenne tarpeiden mukai­sesti teidän arkiympäristössänne.

Työs­ken­tely on määrä­ai­kaista ja voi olla lyhyt­kes­toista ennal­taeh­käi­sevää perhe­työtä tai pitkä­kes­toi­sempaa, palve­lu­tar­peen arvioon perus­tuvaa työs­ken­telyä.  Palvelu on maksutonta. 

Sosi­aa­lityö ja ‑ohjaus

Sosi­aa­li­työllä tarkoi­te­taan asiakas- ja asian­tun­ti­ja­työtä, jossa raken­ne­taan yksilön, perheen tai yhteisön tarpeita vastaava sosi­aa­lisen tuen ja palve­lujen koko­nai­suus, sovi­te­taan se yhteen muiden toimi­joiden tarjoaman tuen kanssa sekä ohja­taan ja seura­taan sen toteu­tu­mista ja vaikuttavuutta.

 Sosi­aa­lioh­jauk­sella tarkoi­te­taan yksi­löiden, perheiden ja yhtei­söjen neuvontaa, ohjausta ja tukea palve­lujen käytössä sekä yhteis­työtä eri tuki­muo­tojen yhteen­so­vit­ta­mi­sessa. Tavoit­teena on yksi­löiden ja perheiden hyvin­voinnin ja osal­li­suuden edis­tä­minen vahvis­ta­malla elämän­hal­lintaa ja toimintakykyä.

Tuki­suh­de­toi­minta

Joskus lapsi­per­heissä tulee tilan­teita, joissa vanhemman tai vanhem­pien voima­varat vähe­nevät. Tuki­hen­kilö tai tuki­perhe voi tulla kysee­seen esimer­kiksi, jos suku­laiset asuvat kaukana, eikä lähi­pii­ristä löydy lapselle riit­tä­västi tukea. Tuki­suh­de­toi­minta on sosi­aa­li­huol­to­lain mukaista lapsi­per­heiden palvelua, joka perustuu palve­lu­tar­peen arvioin­tiin. Tuki­hen­ki­lönä ja tuki­per­heenä toimivat henkilöt ovat vapaaehtoisia. 

Tukihenkilö​ tapaa lasta tai nuorta mukavan teke­misen merkeissä muutaman kerran kuukau­dessa. Suhde tuki­hen­ki­löön on luot­ta­muk­sel­linen ja tuki­hen­kilö voi toimia lapselle tai nuorelle aikuisen mallina. 

Tuki­per­heessä lapsi tai nuori vierailee yleensä kerran kuussa 2–3 vuoro­kautta etukä­teen sovit­tuna ajan­koh­tana. Tuki­vii­kon­lop­puna lapsi osal­listuu sään­nöl­li­sesti tuki­per­heen taval­li­seen viikon­lopun viettoon. 


Yhteys­tiedot

Toimin­tayk­sikön esimies Jaana Sala­kari puh. 040 651 1838

Lasten ja nuorten talo, Kasar­mi­katu 7, 53900 Lappeenranta
​Erityi­soh­jaaja Linda Repo puh. 040 651 0437
Sosi­aa­li­työn­te­kijä Heli Helti­moinen puh. 040 651 1247
Vs. sosi­aa­li­työn­te­kijä Essi Lampinen puh. 040 651 1409
Sosi­aa­li­työn­te­kijä Kimmo Jyräs puh. 040 146 3366

​Perhetyö, Napin­kuja 3 C, 55100 Imatra
Erityi­soh­jaaja Katri Hämä­läinen puh. 040 127 4123
Sosi­aa­li­työn­te­kijä Johanna Hors­man­heimo puh. 040 511 0103
Sosi­aa­li­työn­te­kijä Mirja Silven­noinen puh. 040 564 7746

Tuki­suh­de­toi­minta
Ohjaaja Anna Honkanen puh. 040 729 0790