Hoitoon pääsy

Tällä sivulla kerro­taan hoitoon pääsystä ja hoidon saata­vuu­desta yleisesti. 

Ajan­ta­saiset jono­tiedot löydät täältä.

Kunta­lai­sella on oikeus päästä sairauden edel­lyt­tä­mässä ajassa kiireel­li­seen hoitoon, tarvit­taessa päivys­tys­po­ti­laana. Kiireet­tö­mälle hoidolle on säädetty enim­mäi­sajat eli niin sanottu hoito­takuu (Tervey­den­huol­to­lain 51 § ).

Sairaalan tai terveys­kes­kuksen erikois­sai­raan­hoi­toon pääsy edel­lyttää lääkärin tai hammas­lää­kärin lähetettä.

Hoito­takuu ja sen toteutuminen

Hoito­takuu perusterveydenhuollossa

  • terveys­kes­kuk­seen on saatava arkisin virka-aikana puhe­li­nyh­teys välittömästi
  • hoidon tarve on arvioi­tava viimeis­tään 3. päivänä yhtey­de­no­tosta, ellei sitä ole voitu arvioida heti puhelimessa
  • hoidon tarpeen voi arvioida muukin tervey­den­huollon ammat­ti­lainen kuin lääkäri
  • hoito on järjes­tet­tävä 3 kuukau­dessa hoidon tarpeen arvioinnista
  • suun tervey­den­huol­toon on pääs­tävä 3 kuukau­dessa, mutta perus­tel­lusta syystä hoitoa voidaan lykätä enim­mil­lään 6 kuukauteen

Avoter­vey­den­huolto

Kunta­laisen tulee saada arki­päi­visin terveys­kes­kuksen aukio­loai­kana välit­tö­mästi yhteys terveys­kes­kuk­seen tai sinne on voitava mennä käymään. Tervey­den­huollon ammat­ti­hen­kilön tulee arvioida hoidon tarve kolmen arki­päivän kuluessa yhtey­de­no­tosta joko puhe­li­mitse tai ajan­va­rauk­sessa. Terveys­kes­kus­vas­taa­no­tolla tarpeel­li­seksi todettu hoito tulee järjestää kolmen kuukauden sisällä. Hammas­huol­lossa tarpeel­li­seksi todettu hoito tulee järjestää kuuden kuukauden sisällä. Tervey­den­huollon toimin­tayk­sikön tulee julkaista tiedot odotusajoista. 

Suun tervey­den­huolto

Hoito­takuu koskee kiiree­töntä hoitoa. Jos hoito katso­taan hammas­lää­ke­tie­teel­li­sesti tarpeel­li­seksi, se tulee järjestää kohtuul­li­sessa ajassa, kuitenkin kolmessa kuukau­dessa siitä, kun hoidon tarve on arvioitu. Tämä kolmen kuukauden enim­mäi­saika voidaan ylittää suun tervey­den­huol­lossa enin­tään kolmella kuukau­della, jos hoidon anta­mista voidaan lykätä poti­laan tervey­den­tilan vaaran­tu­matta.
 
Hammas­hoi­dossa hoidon tarpeen arviointi suori­te­taan välit­tö­mästi (puhe­lin­pal­velu).

Mielen­ter­veys­pal­velut

Perus­ter­vey­den­huollon mielen­ter­vey­syk­si­kössä hoidon tarpeen arviointi on toteu­tet­tava kolmen viikon kuluessa lähet­teen saapu­mi­sesta. Perus­ter­vey­den­huollon mielen­ter­vey­syk­si­kössä tarpeel­li­seksi todettu hoito tulee järjestää kuuden kuukauden sisällä. Alle 23-vuotiaiden nuorten on pääs­tävä psykiat­ri­seen hoitoon kolmessa kuukau­dessa hoidon tarpeen toteamisesta.

Hoito­takuu erikoissairaanhoidossa

  • hoidon tarve on arvioi­tava 3 viikon kuluessa lähet­teen saapumisesta
  • hoidon tarve arvioi­daan joko lähet­teen perus­teella tai lisätutkimuksissa
  • arvioin­nissa mahdol­li­sesti tarvit­tavat lisä­tut­ki­mukset tai erikois­lää­kärin arviointi on tehtävä 3 kuukau­dessa lähet­teen saapumisesta
  • hoito ja neuvonta on aloi­tet­tava 6 kuukau­dessa hoidon tarpeen aloittamisesta
  • lasten ja nuorten mielen­ter­veys­pal­ve­luissa hoidon tarve on arvioi­tava 6 viikossa lähet­teen saapumisesta
  • alle 23-vuotiaiden mielen­ter­vey­son­gel­mista kärsi­vien on pääs­tävä hoitoon 3 kuukau­dessa hoito­tar­peen toteamisesta

Hoidon tarpeen arviointi ja siihen liit­tyvät tutki­mukset on aloi­tet­tava kolmen viikon sisällä lähet­teen saapu­mi­sesta hoito­yk­sik­köön. Hoito­päätös on tehtävä kolmen kuukauden sisällä lähet­teen saapu­mi­sesta, ja hoito, esimer­kiksi leik­kaus, toteu­tet­tava puolen vuoden aikana hoito­pää­tök­sestä. (Tervey­den­huol­to­laki 52 §, erikois­sai­raan­hoi­toon pääsy)

Kunnan tai sairaan­hoi­to­piirin on julkais­tava vähin­tään neljän kuukauden välein inter­ne­tissä tiedot kiireet­tö­mään hoitoon pääsyn odotusajoista.