Kuvituskuva, THL:n raportin kuvituskuva

THL julkaisee arvioin­ti­ra­port­tinsa vuoden 2020 sosi­aali- ja terveys­pal­ve­luista — Sote-palve­lujen päivys­tyk­sessä on edel­leen pullon­kau­loja Etelä-Karjalassa

, , ,
Kuvituskuva, THL:n raportin kuvituskuva

​Terveyden ja hyvin­voinnin laitos (THL) on arvioinut Etelä-Karjalan hyvin­voin­tia­lueen sosi­aali- ja terveys­pal­velut vuonna 2020. Vuoden 2020 arviointi tehtiin hyvin­voin­tia­lueit­tain, ja se koskee vuotta 2020 ja alku­vuotta 2021. Etelä-Karjalan raportti arvioin­nista julkais­taan 18.1.2022. THL arvioi sosi­aali- ja terveys­mi­nis­te­riön toimek­sian­nosta vuosit­tain Suomen sosi­aali- ja terveys­pal­ve­lujen järjes­tä­mistä. Heinä­kuussa 2021 voimaan tulleessa sosi­aali- ja tervey­den­huollon järjes­tä­mis­laissa tehtävä muuttui lakisääteiseksi.

Järjes­tä­mis­lain perus­teella THL arvioi sote-palve­lujen järjes­tä­mistä hyvin­voin­tia­lueit­tain ja yhteis­työ­alueit­tain. Yhteis­työ­alueet koos­tuvat aluei­densa hyvin­voin­tia­lueista ja noudat­te­levat pääsään­töi­sesti aiem­pien sairaan­hoi­to­pii­rien erityisvastuualueita.

Rapor­tissa noste­taan esiin mm. seuraavia keskeisiä havain­toja Etelä-Karjalan alueelta:

  • ​Etelä-Karjalan asuk­kaiden sosi­aali- ja terveys­pal­ve­lujen tarpeessa näkyy suuri ikään­ty­neiden väes­tö­osuus. Pieni­tu­loi­suus on yleistä ja alko­ho­lion­gelmat koros­tuvat miehillä.
  • Palk­ka­har­mo­ni­soinnin takau­tuvat kulut kurit­tivat voimak­kaasti Eksoten vuoden 2020 taloutta nostaen myös alueen kuntien sote-kustan­nuksia. Eksoten toiminnan ja talouden sopeut­ta­mi­seksi on haettu ratkai­suja myös vuoden 2021 lopulla alka­neissa yhteistoimintaneuvotteluissa. 
  • Kuntou­tus­toi­mintaa on kehi­tetty aktii­vi­sesti, muun muassa palve­lu­koh­taiset prosessit on päivi­tetty ja toimin­ta­ky­ky­mo­biili on käytössä. Koti­kun­tou­tusta ja fysio­te­ra­peut­tien suora­vas­taan­ot­to­pal­ve­luja kehi­te­tään. Myös etäkun­tou­tusta laajennetaan.
  • Päivys­tyk­sel­listen palve­lujen käyttö on runsasta. Päivys­tystä kuor­mit­tavat työi­käiset ja päivys­tyk­seen tois­tu­vasti palaavat huono­kun­toiset ikään­ty­neet, joilta puuttuu jatko­hoi­to­paik­koja. Päivys­tyksen pullon­kau­loja selvi­te­tään alueella aktii­vi­sesti ja hoito­pol­kuja kehi­te­tään. Asia­kas­pal­ve­lu­keskus Kaiku24 on avattu syksyllä 2021 paran­ta­maan palve­lu­pro­ses­seja ja ohjaa­maan asiak­kaita aikai­sempaa suju­vammin tarpeen­mu­kai­siin palveluihin.
  • Alueella on yhteiset sosi­aali- ja tervey­den­huollon asiakas- ja poti­las­tie­to­jär­jes­telmät. Sosi­aali- ja terveys­piiri Eksote on edel­lä­kä­vijä tieto­joh­ta­mi­sessa, kun kustannus‑, toiminta- ja henki­lös­tö­re­surs­si­tiedot on yhdis­tetty jo vuosien ajan.

 Arvioin­nissa painot­tuivat kaksi alueen itse määrit­te­lemää ja sosi­aali- ja terveys­mi­nis­te­riön (STM) vahvis­tamaa erityis­teemaa. Hyvin­voin­tia­lueen erityis­teemat olivat

  • ​Kuntou­tuksen kehit­tä­minen osana peruspalveluja.
  • Päivys­tyk­sel­listen palve­lujen saata­vuus sekä päivys­tyk­sel­listen palve­lujen tarpeen vähen­tä­minen perus­pal­ve­lujen saata­vuutta parantamalla.

 Lisäksi arvioin­nissa tarkas­tel­laan alueen väestön palve­lu­tar­vetta, palve­lujen järjes­tä­misen nyky­tilaa ja niiden kehi­tys­suuntaa, sosi­aali- ja tervey­den­huollon kustan­nuksia, rahoi­tusta ja inves­toin­teja. Samalla tuote­taan myös alueen sote-tiedon­hal­linnan ja digi­ta­li­saa­tion tilan­ne­kuva.
Linkki: THL:n arvion­ti­ra­portti Etelä-Karjalan hyvin­voin­tia­lueen sosi­aali- ja terveys­pal­ve­luista vuonna 2020

Eksoten näke­myksiä raportin antiin

Eksoten opera­tii­vinen pääl­likkö Minna Lignell kertoo, että kuntoutus ja päivys­tyk­sel­liset palvelut vali­koi­tuivat raportin erityis­tee­moiksi yhteisen keskus­telun pohjalta. 

”Kuntou­tusta on kehi­tetty ja tutkittu monin eri tavoin Eksote-vuosien aikana. Kuntoutus on poik­ki­leik­kaava koko­nai­suus, jolla on sekä enna­koiva ja ennal­taeh­käi­sevä että toimin­ta­kykyä yllä­pi­tävä tai korjaava funktio. Tämän takia halusimme nostaa tähän arvioin­tiin kuntou­tuksen roolin ja kuntou­tuksen kentällä tehdyn hienon työn. Kuntou­tuksen perus­pal­ve­lujen kehit­tä­minen kytkeytyy meillä mm. työhy­vin­vointi- ja toimin­ta­ky­ky­oh­jel­maan, tule­vai­suuden sote-keskuk­seen sekä kuntien ja Kelan kanssa tehtä­vään yhteis­työhön”, kertoo Minna Lignell.

”Päivys­tyk­sel­listen palve­lujen ja päivys­tys­toi­minnan rooli yleen­säkin on meidän alueel­lamme erityisen tärkeä suhteessa muihin palve­luihin ja esim. kotona asumi­seen. Perus­pal­ve­lujen kehit­tä­minen on päämi­nis­teri Sanna Marinin halli­tuksen mukai­sesti nostettu kehit­tä­misen kärkeen mm. Tule­vai­suuden sote ‑keskus­oh­jelman hank­keena. Tämä ei kuiten­kaan pois­sulje sitä, etteikö erityis­tason ja erikois­sai­raan­hoidon toimintaa kehi­tet­täisi, sitä tehdään myös. Inte­graa­tiota haluamme vahvistaa jatkos­sakin”, korostaa Minna Lignell.

Eksoten kehi­tys­joh­taja ja Etelä-Karjalan hyvin­voin­tia­lueen vastuu­val­mis­te­lija Merja Tepponen näkee teemoissa syner­giae­tuja: “Halusimme nostaa esille nämä teemat myös siksi, että toimin­ta­kykyä tuke­malla toivomme voivamme vaikuttaa tule­vai­suu­dessa myös päivys­tys­pal­ve­lujen käyt­töön. Kuntou­tuk­sesta on keskus­teltu myös kovin vähän osana hyvin­voin­tia­lueiden mahdollisuuksia.”

Tämä sote-arviointi ja tilan­ne­kuva vahvistaa Eksoten ymmär­rystä vali­koi­duista stra­te­gi­sista suun­nista ja työstä, jossa Eksoten tulee enti­ses­tään jatkaa uudis­ta­mista. Se antaa osal­taan myös suuntaa hyvin­voin­tia­lueen raken­ta­mi­seen. Raporttia hyödyn­ne­tään mm. HVA-stra­te­gia­ko­ko­nai­suuden laati­mi­sessa, oma-arvioin­nissa ja laadun parantamisessa. 

Minna Lignell kehottaa kuitenkin huomioi­maan, että tämä julkais­tava raportti arvioi ja kuvaa mennyttä aikaa. Osa huomioista on saat­tanut muuttua ja osaa kehitetään.

Lue lisää:
Sosi­aali- ja terveys­pal­ve­lujen 2020 arviointi thl.fi:ssä

Linkki Etelä-Karjalan arvioinnin verkkojulkaisuun

THL on arvioinut hyvin­voin­tia­lueiden sote-palvelut – nyt julkais­tavat raportit tukevat uusien alueiden palve­lujen kehit­tä­mistä. THL:n tiedote 23.11.2021  

Vauhti kiihtyy valmis­te­lussa – THL:n arvioinnit sote-palve­luista kirit­tävät alueita.​ Nina Knape ja Pekka Rissanen, kolumni 29.11.2021

Lisä­tie­toja:

THL

  • arvioin­ti­pääl­likkö, tiimi­pääl­likkö Nina Knape, puh. 029 524 7683, [email protected]  
  • tieto­y­li­joh­taja Pekka Rissanen, puh. 029 524 6068, [email protected] 

Etelä-Karjalan hyvin­voin­tialue

  • toimi­tus­joh­taja Timo Saksela, Etelä-Karjalan sosi­aali- ja terveys­piiri Eksote, puh. 0400 811 996, [email protected]
  • terveys­pal­ve­lujen johtaja Tuula Karhula, Etelä-Karjalan sosi­aali- ja terveys­piiri Eksote, puh. 040 194 4936, [email protected]  
  • kehi­tys­joh­taja Merja Tepponen, Etelä-Karjalan sosi­aali- ja terveys­piiri Eksote, puh. 0400 655 197, [email protected]