Etelä-Karjalan hyvinvointialueen johtoryhmästä parhaiten Etelä-Karjalan keskussairaalan toiminnan tuntee Marjo Numminen. Johtajaylilääkäriksi vuodenvaihteessa aloittaneeseen organisaatioon hän siirtyi Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin keskussairaalan johtajan virasta, jota hän hoiti vuoden 2020 alusta lähtien.
Lääkäriksi Marjo valmistui vuonna 1990 ja sen jälkeistä työuraansa Marjo kuvaa monimuotoiseksi. Siihen on mahtunut niin terveyskeskuslääkärinä toimimista kuin ylilääkärinä oloa. Marjo on kotoisin Etelä-Savosta, jossa asuu nytkin, ja lääkärinä hän on toiminut myös Pohjois-Savossa. Julkisen puolen terveydenhoidossa toimisen lisäksi hän on ollut yli 10 vuotta yksityispuolella ylilääkärinä eri puolilla Suomea.
Kiinnostus hallinnollisten asioiden hoitamiseen sai hänet siirtymään asiakastyöstä hallinnon puolelle.
- Lääkärinä toimiessa lähtökohta on potilaan omassa asiassa ja työssä korostuvat aivan erilaiset asiat. Hallinnollisessa työssä lähtökohta on erilainen, kun etsitään tasa-arvoa ja yhtenäistä linjaa suhteessa potilaisiin, kertoo Marjo.
Johtajaylilääkärin tehtäviin kuuluvat lakisääteiset hyvinvointialueen vastaavan lääkärin terveydenhuoltolaissa määritellyt tehtävät, ja hän johtaa, ohjaa ja valvoo yleisellä tasolla terveyden- ja sairaanhoitoa. Johtajaylilääkärin esimiehenä toimii terveydenhuollon toimialuejohtaja Juhani Grönlund.
Johtajaylilääkäri, hoitotyön johtaja Kirsi Leino ja sosiaalityön johtaja Merja Heinonen, ovat professiojohtajia, jotka tekevät keskenään läheistä yhteistyötä. He edistävät yhdessä laaja-alaisesti palvelutuotannon välistä toiminnallista integraatiota sekä eri ammattiryhmien välistä prosessi-integraatiota mm. vastaamalla potilaan ja asiakkaan palvelupolkujen kehittämisestä väestön erilaiset tarpeet yhteensovittaen.
Loppuvuodesta 2022 hyvinvointialueen professiojohtajien paikkojen avautuessa Marjo näki johtajaylilääkärin viran suorana jatkumona keskussairaalan johtamiselle – työnkuva vain laajenisi aiemmasta vielä mielenkiintoisemmaksi.
Minkälaisten asioiden parissa johtajaylilääkäri toimii?
–Tässä työssä työt ja vastuut tulevat lainsäädännöstä, mutta johtajaylilääkärin rooli on kuitenkin jokaisella hyvinvointialueella erilainen. Meillä työnkuva muotoutui osittain jo vuoden alussa töiden alkaessa, mutta osa työtä määrittävistä laeista on vasta tulossa. Lähityötovereinani toimivat hallintoylilääkäri ja muut professiojohtajat, kertoo Marjo.
Väistämättä hyvinvointialueen aloittaminen toi ja tuo muutosta, mutta minkälaista muutosta Marjo haluat olla edistämässä?
–Lähden siitä ajatuksesta, että ensinnä pitää tunnistaa mikä on nykyisessä toiminnassa hyvää ja järkevää, ja vasta sen jälkeen arvioidaan, mitä on tarpeen lähteä muuttamaan. Toiminnassa, toimintaohjeissa ja yhtenäisyydessä, eli miten asioita tehdään, on paljon tehtävää. Integraation lisäämisen tarve paistaa jokaisessa kohdassa. Raja-aitoja on edelleen kaadettava. Tämä on professiojohtajien suuri työ. Integraatiota on tehtävä toiminnallisesti ja edistettävä henkilöstön yhteen pelaamista koko hyvinvointialueella, kirkastaa Marjo.
–Yhtenäisyyden ajatus on olennainen – yhdessä onnistutaan. Kunpa kaikki muistaisivat tämän työssään ja antaisi hieman omastaan periksi. Näin päästään maaliin ja pystytään ratkomaan haasteellisiakin tilanteita.
Kesä pilkottaa jo kulman takana. Millaista kesää odotat?
–Odotan kyllä jo kesälomaa. Tauko on kaikille paikallaan. Rakastan veneilyä, retkeilyä ja pyöräilyä. Laitan usein auton perään pyörän, ja matkaan jollekin paikkakunnalle ja tutustun siihen pyöräillen. Tässä on hyvä vinkki jokaiselle, sillä pyörän päältä näkee ympäristön aivan eri tavalla kuin autosta käsin. Se on todella mielenkiintoinen tapa tutustua eri paikkoihin, vinkkaa Marjo.
Kiitos Marjolle inspiroivasta keskustelusta ja toivotamme hänelle lämpimästi menestystä johtajaylilääkärin virassa!