Tuula Ihalainen

Tuula Ihalainen toimii henki­löstön äänenä johto­ryhmän pöydässä: “Onnis­tu­minen vaatii kaik­kien yhdessä tekemistä!”
Hymyilevä vaaleahiuksinen silmälaseissa oleva vanhempi nainen päällään musta neule

Etelä-Karjalan hyvin­voin­tia­lueen yli viisi­tu­hat­päistä henki­löstöä edustaa johto­ryh­mässä Tuula Ihalainen. Hän on siis henki­löstön silminä, korvina ja suuna johto­ryhmän pöydässä. Päivä­työ­nään hän on Tehyn pääluot­ta­mus­mies Etelä-Karjalan hyvin­voin­tia­lueen ammat­tio­sasto 450:ssa, jossa on yli 2.000 jäsentä. Hyvin­voin­tia­lueen johto­ryhmän sekä vastuu- ja tulos­a­lueiden johto­ryh­mien paikat on jaettu henki­lös­tö­jär­jes­töjen kesken, mutta kuten sanottua, Tuula edustaa johto­ryh­mässä koko henkilöstöä.

Johto­ryh­mästä tieto ja viestit välit­tyvät Tuulan kautta muille henki­löstön edus­ta­jille, luot­ta­mus­mie­hille ja työsuo­je­lu­val­tuu­te­tuille. Samoin myös johto­ryhmän suuntaan.

Lappeen­ran­ta­lainen Tuula valmistui vuonna 1980 apuhoi­ta­jaksi Helsin­gissä ja tuli takaisin Lappeen­ran­taan terveys­kes­kusa­vus­ta­jaksi. Väliai­kaisen Armilan call center ‑työpaikan jälkeen hän sai vaki­tuisen paikan Jout­senon vuodeo­sas­tolta. Valmis­tut­tuaan 2006 sairaan­hoi­ta­jaksi hän sai sairaan­hoi­ta­ja­si­jai­suuden Teho­sassa. Tuulan mielessä tämä työpaikka on edel­leen parhain, sillä kuuden sairaan­hoi­tajan työyk­sikkö esimie­hensä johdolla toimi hienosti yhteen, aika siellä oli opet­ta­vaista ja antoi itse­näisen työs­ken­telyn kautta tilaa kasvaa ammat­ti­lai­seksi. Tehosa-terminä tarkoittaa tehos­tettua koti­sai­raan­hoi­to­pal­velua, ja se on vaih­toehto sairaa­lassa annet­ta­valle vuodeo­sas­to­hoi­dolle, mikäli asiak­kaan sairaus mahdol­listaa turval­lisen hoidon kotio­loissa. Vuonna 2009 Tuula siirtyi Iso Apu ‑neuvon­ta­pis­teen palve­luoh­jaajan virkaan ja opis­keli myös tervey­den­hoi­ta­jaksi. Pitkän yli 40-vuotisen työuran aikana Tuula on todella nähnyt hoito­työn kehit­ty­misen kaaren. Pääluot­ta­mus­mie­heksi hänet valit­tiin vuonna 2014.

Miten työ hyvin­voin­tia­lu­eella on käyn­nis­tynyt henki­löstön edus­tajan silmin?

–Hyvin on käyn­nis­tynyt. Jo hyvin­voin­tia­lueen valmis­telun aikana henki­lös­tö­jär­jes­töjen edus­tajat otet­tiin hyvin mukaan ja henki­lös­töllä oli mahdol­li­suus vaikuttaa kyse­lyiden, työpa­jojen ja infojen kautta. Tiedot­ta­minen mitä tapahtuu missäkin vaiheessa oli hyvää ja selkeää. Uudessa johto­ryh­mässä työs­ken­tely on ollut innos­tavaa ja eteen­päin katsovaa. Sally ja muu johto on tuonut teke­misen meininkiä, toteaa Tuula.

–Oli hyvä, että vuoden­vaih­teessa pääs­tiin jatka­maan suoraan eteen­päin, koska meillä inte­graatio sote-palve­luissa oli jo tehty Eksoten aikana. Teke­mistä on kuitenkin vielä paljon. – Normaali arki ei sinänsä ole muut­tunut eikä muutos ole niin iso kuin useim­milla muilla uusilla hyvinvointialueilla.

Entäs, millaista viestiä olet saanut henkilökunnalta?

– On suuri etu, että hyvin­voin­tia­lue­joh­taja Sally on helposti lähes­tyt­tävä henkilö, hänen kans­saan on helppo ottaa asioita puheeksi. Henki­löstö odottaa oman työnsä arvos­tusta ja kunnioitusta.

Erityi­sesti profes­sio­joh­ta­jien työlle on kovat odotukset. Esimer­kiksi hoito­työn­joh­tajaa on odotettu, sillä Eksoten aikana hoitotyö jäi muun työn jalkoihin. Pitää kuitenkin muistaa, että mikään ei tapahdu hetkessä, vaikka odotukset ovat korkealla uusien johta­jien aloit­taessa, vies­tittää Tuula.

–Tule­valta odotan henki­löstön osalta veto- ja pito­voi­maan toimen­pi­teitä. Työvoiman saanti on turvat­tava, sillä henki­lö­kuntaa on lähtenyt alalta pois. Laajan päivys­tyksen sairaalan pysy­minen alueella on tärkeää, koska tämä tuo työpaik­koja ja yllä­pitää palve­lu­tasoa. Hyvin­voin­tialue on valta­kun­nal­li­sesti aika pieni, mutta maan­tie­teel­li­sesti laaja. Toiveena on säilyttää moni­muo­toi­sesti palve­luja mahdol­li­simman laajalla alueella ja useissa kunnissa, sanoo Tuula.

Stra­tegia on Tuulankin mielestä hyvä ja realis­tinen: –Stra­te­giaan on helppo sitoutua. Arvot, mie turvaan, mie uskallan, mie vastaan ja mie välitän, ovat työar­jessa kokoajan läsnä. Nyt kannattaa jättää menneet menneiksi ja suun­nata katse kohti tulevaa hyvien arvojen kannat­te­le­mana. Henki­lös­töön panos­ta­minen on yksi kolmesta stra­te­gian kärjestä. Tätä stra­te­giaa toteut­ta­malla pääs­tään hyvään loppu­tu­lok­seen, kiit­telee Tuula.

–Hyvin­voin­tialue on tuhannen taalan paikka tehdä yhdessä hyvää. Onnis­tu­minen vaatii kaik­kien yhdessä tekemistä!

Kiitos Tuulalle keskus­te­lusta ja toivo­tamme hänelle menes­tystä ja hyvää jatkoa henki­löstön edus­ta­jana toimi­seen johtoryhmässä!