Virkapukuinen hymyilevä mies istuu vanhanaikaisen paloauton portailla.

Jani Kareinen, pelastusjohtaja

Pelas­tus­joh­taja Jani Kareinen painottaa jokaisen omaa asen­netta turval­li­suuden edistämisessä
Virkapukuinen hymyilevä mies istuu vanhanaikaisen paloauton portailla.

Menes­tystä Janille pelas­tus­joh­tajan työhön! Jani Kareinen valit­tiin jo viime kesä­kuussa hyvin­voin­tia­lueen pelas­tus­joh­tajan virkaan ja hän aloitti työnsä 1.9.2022. Jani aloitti hyvin­voin­tia­lu­eelle vali­tuista johta­jista aivan ensim­mäi­senä hyvin­voin­tia­lue­joh­tajan jälkeen.

Janilla on yli 20 vuoden työko­kemus eri pelas­tusalan tehtä­vistä kolmen pelas­tus­lai­toksen palve­luk­sessa. Hän toimi 3 vuoden ajan Kainuun pelas­tus­lai­tok­sella, Pohjois-Karjalan pelas­tus­lai­tok­sella 17 vuoden ajan ja Etelä-Karjalan pelas­tus­lai­tok­sella vajaan 3 vuoden ajan. Alalle hän siirtyi jo 8‑vuotiaana aloit­taes­saan Kiteen VPK:n riveissä ja urava­linta alkoi kirkastua siitä lähtien.

Jani siirtyi hyvin­voin­tia­lueen pelas­tus­joh­ta­jaksi Etelä-Karjalan pelas­tus­lai­toksen pelas­tus­pääl­likön tehtä­västä. Mikä innosti sinua hake­maan kesällä avau­tu­nutta pelas­tus­joh­tajan paikkaa?

– Tämä oli minulle luon­nol­linen jatkumo pelas­tus­pääl­likön tehtä­vistä. Minulla on halu kehittää ja viedä pelas­tus­toimea eteen­päin katseet suun­nat­tuna kohti tule­vai­suutta, kertoo Jani.

– Uskon, että tässä tehtä­vässä pystyy hyödyn­tä­mään myös kansain­vä­lisen pelas­tus­toi­minnan raja­pin­nassa saatuja hyviä koke­muksia ja käytän­teitä sekä verkos­toja, joissa olen ollut jo vuodesta 2006 alkaen.

Hyvin­voin­tia­lueen pelas­tus­joh­tajan keskei­sim­pänä tehtä­vänä on johtaa hyvin­voin­tia­lueen pelas­tus­lai­toksen toimintaa sekä vastata sen toimin­nal­li­sesta ja talou­del­li­sesta kehit­tä­mi­sestä sekä valvoa, että pelas­tus­toimen tehtävät hoide­taan vahvis­tetun hyvin­voin­tia­lue­stra­te­gian sekä pelas­tus­toimen palve­lu­ta­so­pää­töksen mukai­sesti mahdol­li­simman tehok­kaasti, talou­del­li­sesti ja tarkoi­tuk­sen­mu­kai­sesti. Pelas­tus­joh­taja toimii Etelä-Karjalan hyvin­voin­tia­lueen ylim­pänä pelas­tus­vi­ran­omai­sena sekä koko­nais­tur­val­li­suu­desta vastaa­vana viranhaltijana.

Etelä-Karjalan pelas­tus­lai­toksen henki­löstö koostuu 125 päätoi­mi­sesta henki­löstä sekä lisäksi yli 900 sopi­mus­pa­lo­kun­ta­lai­sesta. Yhteensä puhu­taan siis yli tuhan­nesta pelas­tusalan ammat­ti­lai­sesta. Maakun­nassa on 32 paloa­semaa ja 25 sopi­mus­pa­lo­kuntaa. Paloa­se­mista toimivat ympäri vuoro­kauden Lappeen­rannan Lavolan, Laurit­salan ja Jout­senon paloa­semat sekä Imatran paloasema.

Hyvin­voin­tia­lueen aloit­ta­minen jatkoi saumat­to­masti pelas­tus­lai­toksen perus­pal­ve­lu­tuo­tantoa, mutta inte­graa­tioon liittyy monia uusia ratkai­su­mal­leja ja haas­teita ratko­taan. Mitkä asiat koros­tuvat tämän vuoden tekemisessä?

– Tänä vuonna teemme töitä erityi­sesti pelas­tus­toimen palve­lu­ta­so­pää­töksen parissa. Tässä määri­tel­lään stra­te­gia­ta­solla pelas­tus­toimen pain­opis­teet ja keskeiset toimin­ta­linjat, joiden avulla pelas­tus­toimi vastaa tule­vai­suuden haas­tei­siin muut­tu­vassa toimin­taym­pä­ris­tössä ja antaa perus­teet pelas­tus­toimen pitkä­jän­tei­selle suun­nit­te­lulle ja kehit­tä­mi­selle sekä siinä tarvit­ta­valle yhteis­työlle. Stra­te­gia­ta­solla pelas­tus­laitos yhteen­so­vittaa pelas­tus­toimen kansal­lisen stra­te­gian ja hyvin­voin­tia­lueen oman stra­te­gian, kertoo Jani.

– Odotan tule­vai­suu­delta erityi­sesti yhteis­työtä laajalla rinta­malla. Yhteis­työllä ja leveäm­millä hartioilla saamme vietyä kaik­kien toimia­lojen turval­li­suuden aske­leita eteen­päin siten, että kaikilla on turval­lista elää ja olla sekä elin­kei­noe­lä­mällä hyvä yrittää ja toimia tässä maakunnassa.

Mitä asioita voimme jokainen tehdä turval­li­suuden edistämiseksi?

– Kaikki lähtee siitä, että meillä on asen­teet kunnossa turval­li­suuden suhteen. Turval­li­suutta ei voi ulkoistaa toisen tehtä­väksi. Kukin meistä itse yllä­pitää turval­li­suuden teemoja päivit­täi­sessä elämäs­sään, aivan samoin kuin omaa hyvin­voin­ti­aankin. Turval­li­suus integroituu joka­päi­väi­siin toimiin ja tästä näkö­kul­masta meidän jokaisen tulee huolehtia turval­li­suuden huomiointi, painottaa Jani.

– Käytän vielä tilai­suuden hyväksi ja kiitän ammat­ti­tai­toista henki­lös­töämme. Kukin tekee merki­tyk­sel­listä ja arvo­kasta työtä Etelä-Karja­laisten asuk­kaiden ja toimi­joiden eteen, kiit­telee Jani.

Kiitos Janille lyhyestä haas­tat­te­lusta ja toivo­tamme hänelle lämpi­mästi menes­tystä työssään!