Kuvassa iäkäs nainen yrittää nousta ylös liukastuttuaan jäisellä tiellä.

Yhteinen tule­vai­suus – Eksoten hyvin­voin­ti­blogi: Huoles­tut­taako ikäih­misen asumisturvallisuus?

, , ,
Kuvassa iäkäs nainen yrittää nousta ylös liukastuttuaan jäisellä tiellä.

​Kotona asumisen turval­li­suuden merkitys korostuu etenkin juhla­py­hinä ja talven pimeim­pinä aikoina. Suurimpia riskejä aiheut­tavat liuk­kaat kelit ja hiekoi­tuksen puute, huol­ta­matta jääneet tuli­sijat sekä kynt­ti­löiden polt­ta­minen. Asuk­kaiden oma vastuul­linen toiminta korostuu turval­li­suus­ris­kien pienentämisessä. 

Etelä-Karjalan sosi­aali- ja terveys­piiri ja pelas­tus­laitos ovat kehit­tä­neet toimin­ta­mallin maakunnan asuk­kaiden kotien turval­li­suuden arvioin­nille. Malli syntyi Jouk­kue­peliä-hank­keessa, jossa keski­tyt­tiin kehit­tä­mään enna­koivia turval­li­suus­toimia, toteut­ta­maan yhteistä toimin­na­noh­jaus­jär­jes­telmää ja hyödyn­tä­mään eri lähteistä kerty­nyttä tietoa.

Turval­li­suusarvio lisää kotona asumisen turvallisuutta

Kotien turval­li­suutta on kehi­tetty viran­omai­syh­teis­työnä vuodesta 2016 alkaen. Etelä-Karjalan pelas­tus­laitos ja Eksote ovat kehit­tä­neet muun muassa asumis­tur­val­li­suus­testin, jonka kuka tahansa voi tehdä itsel­leen tai lähei­sel­leen. Testi on suun­nattu erityi­sesti yksin asuville ikäih­mi­sille. Tarvit­taessa se ohjaa asukasta otta­maan yhteyttä ikäih­misten palve­luihin.
Tee asumis­tur­val­li­suus­testi osoit­teessa kotonaasumisenturvallisuus.fi.

Jouk­kue­peliä-hank­keen avulla turval­li­suuden arviointi yhdis­tet­tiin soten palve­lu­tar­pee­nar­vioin­tiin suju­voit­ta­maan asuk­kaan palve­lu­pro­sessia. Sosi­aali- ja terveys­pal­ve­lujen ammat­ti­laiset vierai­levat pelas­tus­vi­ran­omaisia useammin asiak­kaiden kodeissa, mikä mahdol­listaa turval­li­suus­ha­vain­tojen kerää­misen syste­maat­ti­sesti ja luotettavasti.

Turval­li­suusar­vion teke­minen nähdään erityisen hyödyl­li­senä koti­hoidon asiak­kaille. Kotien turval­li­suuden paran­ta­minen on pieniä tekoja arjessa. Katso videolta, miten ammat­ti­laiset tekevät turval­li­suus­ha­vain­toja palve­lu­tar­peen arvioin­ti­käynnin yhtey­dessä:  https://www.youtube.com/watch?v=tzfqASSSlDk​

Toimiiko palo­va­roitin? 

Turval­li­suus­ha­vain­tojen teke­minen on osa Eksoten kotiin vietäviä palve­luita. Tehos­te­tusti kodin turval­li­suusar­vioita tehtiin Kodin turval­li­suus ‑kampan­jassa loka−marraskuussa, minkä aikana kaikki asiak­kaiden kodeissa vierai­levat Eksoten ammat­ti­laiset tekivät turval­li­suusar­vion yhdessä asiak­kaan kanssa. Jos puut­teita havait­tiin, niistä jätet­tiin muis­tu­tus­kortti asiakkaalle. 

Yleinen turval­li­suus­puute oli palo­va­roit­ti­mien puut­tu­minen tai toimi­mat­to­muus. Lisäksi kirjauksia tehtiin asiak­kaiden alen­tu­neesta toimin­ta­ky­vystä suhteessa vaara­ti­lan­tei­siin. Tehos­tetun arvioinnin aikana havain­toja tehtiin yhteensä 295 asiak­kaasta, joista 90 asiak­kaan osalta kirjat­tiin yksi tai useampi turval­li­suus­puute. 205 asiak­kaalla kaikki havainnot olivat kunnossa eikä puut­teita löytynyt. Puut­teita kirjat­tiin kaikilla asiak­kailla yhteensä 128 kpl. 
Monet soten ammat­ti­lai­sista eivät olleet tietoisia ennen kampanjaa, että heillä on Pelas­tus­laissa (379/2011, 42§) määri­telty velvol­li­suus ilmoittaa pelas­tus­lai­tok­selle, mikäli asun­nossa havai­taan ilmeinen palon­vaara tai muu onnettomuusriski.

Turval­li­suusar­viointi laajen­ne­taan osaksi sote-ammat­ti­laisten työtä

Tule­vai­suu­dessa Etelä-Karjalan pelas­tus­laitos ja Eksote hyödyn­tävät enna­koivaa turval­li­suus­tietoa alueen asuk­kaiden turval­li­suuden paran­ta­mi­seksi. Asiak­kaan huoles­tut­ta­vaan turval­li­suus­ke­hi­tyk­seen puutu­taan jo ennen kuin tilanne asun­nossa muuttuu ilmei­seksi palon­vaa­raksi tai onnettomuusriskiksi. 

Sote-uudis­tuksen yhtenä tavoit­teena on sosi­aali- ja tervey­den­huollon palve­lujen ja pelas­tus­toimen palve­lujen saumat­to­muus hyvin­voin­tia­lu­eella asuville. Tavoit­teena on, että kodin turval­li­suusar­vion teke­minen tulee osaksi yhä useamman sosi­aali- ja tervey­den­huollon ammat­ti­hen­kilön työtä. Se on linjassa pelas­tus­toimen onnet­to­muuk­sien ehkäisyn toimin­taoh­jelman kanssa, jossa koteihin palve­luita tuot­tavia tahojen toivo­taan olevan turval­li­suuden aktii­visia edis­täjiä vuoteen 2025 mennessä. 

Toivo­tamme turval­lista joulun aikaa eteläkarjalaisille!

Vilma Kosonen  hanke­asian­tun­tija, Etelä-Karjalan pelas­tus­laitos 
Marja Timperi digi­ke­hit­täjä, Eksote