Vain­ajan omaisille

Toivomme, että seuraa­vista tiedoista on apua omai­senne kuoleman aiheut­ta­missa käytännön kysy­myk­sissä ja toimissa.

Tietoja vain­ajan omaisille

Eksoten alueen vaina­jiin liit­ty­vissä kysy­myk­sissä puh. +358447915483

Vain­ajan omainen joutuu surus­saan hoita­maan mahdol­li­sesti aivan uusia asioita, joista selviä­minen voi joskus tuntua ylitsepääsemättömältä.

Ensim­mäi­senä kannattaa ottaa yhteyttä vain­ajan koti­seu­ra­kunnan kirk­ko­her­ran­vi­ras­toon ja hautaus­toi­mis­toon. Sieltä saatte neuvoja käytännön asioiden hoitamiseen.

Ruumii­na­vaus
Lääke­tie­teel­linen ruumiinavaus

Jos välitön kuolinsyy on epäselvä tai hoitava lääkäri katsoo aiheel­li­seksi selvittää vain­ajan taudin­kulkua, tehdään lääke­tie­teel­linen ruumii­na­vaus omaisten suostumuksella.

Oikeus­lää­ke­tie­teel­linen ruumiinavaus

Jos kuoleman ei tiedetä johtuvan sairau­desta, kuolema on tapah­tunut yllät­täen tai väki­val­tai­sesti, epäil­lään rikosta tai kuolema on johtunut esim. ammat­ti­tau­dista tai hoito­vir­heestä, tehdään oikeus­lää­ke­tie­teel­linen ruumii­na­vaus. Oikeus­lää­ke­tie­teel­linen ruumii­na­vaus tehdään poliisin määräyk­sestä ja omaiset eivät voi kieltää sitä.

Omaiset voivat tiedus­tella avaus­päi­vä­määrää obduk­tiopre­pa­raat­to­rilta. Hautaus on sovit­tava tapah­tu­vaksi vasta ruumii­na­vauksen jälkeen.

Vain­ajan näyttö

Keskus­sai­raa­lassa omaisten tulee sopia vain­ajan näytöstä obduk­tiopre­pa­raat­torin kanssa. Vain­ajan näytöt arkisin ma–pe klo 8–15.30 puh. +358447915483

Muiden hoito­lai­tosten osalta voit ottaa yhteyttä vainajaa hoita­nee­seen osastoon.

Vain­ajan luovutus

Vain­ajan luovutus on mahdol­lista hautaus­luvan kirjoit­ta­misen jälkeen.

Jos vainaja on keskus­sai­raa­lassa, hautaus­toi­mistot ottavat yhteyttä obduk­tiopre­pa­raat­to­riin sopiak­seen vain­ajan siir­toa­jasta omaisten toivo­musten mukai­sesti. Vain­ajan siir­toajat keskus­sai­raa­lasta ovat arkisin ma–pe klo 8–15.30.​

Hautaus­lupa

Hautaus­lupa toimi­te­taan kirk­ko­her­ran­vi­ras­toon ennen siunausta. ​Hautaus­lupa anne­taan sairaa­lasta omai­selle tai hautaus­toi­miston edustajalle. 

Kuolin­to­distus

Kuolin­to­dis­tuksen kirjoittaa hoitava lääkäri. Vainajaa hoitanut​ osasto antaa pyydet­täessä lähio­mai­selle jäljen­nöksen kuolintodistuksesta.

Hauta­jais­jär­jes­telyt

Hautaus­toi­mis­tosta omainen voi hankkia arkun tai uurnan. 

Omaisten niin halu­tessa hautaus­toi­misto huolehtii vain­ajan puke­mi­sesta, arkkuun lait­ta­mi­sesta ja kuljet­ta­mi­sesta sekä kaikista muista järjes­te­lyistä. Hautaus­toi­miston palvelut ovat maksullisia.

Siunaa­minen muualle kuin kotiseurakuntaan

Jos vainaja siuna­taan muualle kuin omaan seura­kun­taan, siunaus­ti­lai­suu­teen ja hautaa­mi­seen liit­tyvät järjes­telyt hoide­taan paikal­lisen kirk­ko­her­ran­vi­raston kautta.

Muita käytännön asioita

Tieto kuole­masta menee virka­teitse väes­tö­jär­jes­tel­mään, jolloin tiedon saavat sairaus­va­kuu­tus­toi­misto, Kela, vero­vi­rasto, henki­kir­joit­taja ja sotilaspiiri.

Eläk­keet

Eläke­lai­tok­seen menee tieto vain, jos väes­tö­re­kis­te­rillä on merkintä eläke­lai­tok­sesta. Eläke­asioissa voitte kääntyä Kelan paikal­lisen piiria­sia­miehen puoleen.

Vakuu­tukset

Työn­te­kijän ryhmä­hen­ki­va­kuu­tuksia voi tiedus­tella vain­ajan työnan­ta­jalta. Mikäli vaina­jalla on yksi­tyinen henki­va­kuutus, on syytä ottaa yhteyttä kysei­seen vakuutusyhtiöön.

Perun­kir­joitus

Kolmen kuukauden kuluessa vain­ajan kuole­masta on toimi­tet­tava perun­kir­joitus ja peru­kirja siitä kolmen​ kuukauden kuluessa vero­toi­mis­toon. Lomak­keita saa kirja­kau­pasta ja hautaus­toi­mis­toista. Tarvit­taessa p​erunkirjoituksessa voi käyttää lakiasiantuntijoita.