Ambulanssin avoimen oven edessä kyykistyneenä kaksi ensihoitajaa tutkimassa varustelaukun sisältöä ja yksi ensihoitaja järjestelee varusteita ambulanssin sisällä.

Ensi­hoidon oppi­mi­sym­pä­ristö LABlanssi tukee ensi­hoi­ta­jao­pis­ke­li­joiden osaa­mista työelämäjaksolla

, , ,
Ambulanssin avoimen oven edessä kyykistyneenä kaksi ensihoitajaa tutkimassa varustelaukun sisältöä ja yksi ensihoitaja järjestelee varusteita ambulanssin sisällä.

LAB-ammat­ti­kor­kea­kou­lussa ja Etelä-Karjalan hyvin­voin­tia­lu­eella kehi­te­tään parhail­laan Suomessa ainut­laa­tuista ensi­hoidon oppi­mi­sym­pä­ristöä LABlanssia, jossa ensi­hoi­ta­jao­pis­ke­lijat osal­lis­tuvat työelä­mä­jak­solle hyvin­voin­tia­lueen kehit­tä­jäen­si­hoi­tajan ja ensi­hoidon opet­tajan ohjauk­sessa. LABlanssi-ensi­hoi­to­yk­sikkö palvelee Etelä-Karjalan hyvin­voin­tia­lu­eella opera­tii­vi­sessa toimin­nassa osana ensihoitopalvelua.

LABlanssi on täysin uuden­lainen oppi­mi­sym­pä­ristö, jonka tavoit­teena on tuoda sekä LABille että Etelä-Karjalan hyvin­voin­tia­lu­eelle molem­min­puo­lista hyötyä. LABlanssi-ensi­hoi­to­yk­sikön avulla saadaan väli­tettyä tuoretta tietoa ensi­hoidon kentän ja korkea­koulun välillä.

Hyvä yhteistyö LAB-ammat­ti­kor­kea­koulun ja hyvin­voin­tia­lueen välillä syvenee entisestään

– Olemme Etelä-Karjalan hyvin­voin­tia­lueen ensi­hoi­dossa olleet jo vuosia edel­lä­kä­vi­jöitä monissa eri asioissa ja kokei­lemme erit­täin mielel­lämme kaikkea uutta, mikä kehittää suoma­laista ensi­hoitoa, kertoo ensi­hoidon toimin­tayk­sikön esimies Kati Saari­kivi Etelä-Karjalan hyvinvointialueelta.

– Kun LAB:lta ehdo­tet­tiin LABlans­si­han­ketta, ei asiaa tarvinnut kahta kertaa miettiä. Hank­keen myötä hyvä yhteistyö LAB-ammat­ti­kor­kea­koulun kanssa syvenee enti­ses­tään. On hienoa, että raja­pintaa koulun ja työelämän välillä saadaan hank­keen myötä monin eri tavoin kehi­tettyä. On kaik­kien etu, että hank­keen myötä saadaan opis­ke­li­joiden työelä­mä­val­miuksia edis­tettyä ennen­nä­ke­mät­tö­mällä tavalla, ja että opet­tajat pääsevät myös sään­nöl­li­seen kent­tä­työhön. Myös tiedon­kulku koulun ja hyvin­voin­tia­lueen välillä hioutuu.

– Tämä hanke tekee meistä yhtä ja samaa tiimiä, jossa yhteis­työtä tehdään mata­lalla kynnyk­sellä ja entistä saumat­to­mammin, iloitsee Kati Saarikivi.

LABlanssi-ambulanssi kuvattuna takaa, ikkunassa näkyy erilaisia tarratekstejä.

Molemmat osapuolet hyötyvät uudesta yhteistyömallista

LABlanssi hoitaa ensi­hoi­dol­lisia tehtäviä arkisin kello 8–16 väli­senä aikana, pois lukien ammat­ti­kor­kea­koulun vapaa­jaksot. Kaksi­vuo­tisen hank­keen aikana 60 ensi­hoidon opis­ke­lijaa pääsee harjoit­te­le­maan LABlanssissa.

– Tällainen yhteis­työ­mah­dol­li­suus on erit­täin hieno asia. Kahden erilaisen opetuksen lähes­ty­mis­tavan yhdis­tä­minen ja   ensi­hoi­tajan peda­go­gisten valmiuk­sien lisää­minen on hyödyl­listä opis­ke­li­joiden ohjaa­misen kannalta. Ensi­hoi­totyö on jo itses­sään hyvin syste­maat­tista ja on tärkeää, että opis­ke­li­joiden työelä­mä­val­miuksia voidaan kehittää tällaisen struk­tu­roidun mallin pohjalta, kertoo kehit­tä­jäen­si­hoi­taja Anna-Liisa Jauhanen Etelä-Karjalan hyvin­voin­tia­lu­eelta.  

– On hyvin mielen­kiin­toista ja inspi­roivaa olla mukana kehit­tä­mässä tällaista yhteistyömallia.

Harjoit­telut ovat iso osa ensi­hoidon koulu­tusta. Opis­ke­li­joille hanke antaa mahdol­li­suuden päästä testaa­maan opet­tajan ohjauk­sessa esimer­kiksi lait­teita, joita ei ole oppi­lai­tos­käyt­töön mahdol­li­suutta saada. Hank­keella onkin ollut opis­ke­li­joiden keskuu­dessa hyvä vastaanotto.

– Opis­ke­lijat ovat olleet hyvin innois­saan ja kiin­nos­tu­neita mahdol­li­suu­desta. Heistä on varmasti hauskaa nähdä, kuinka opet­ta­jakin joutuu pistä­mään itsensä tässä likoon. Toisaalta opet­tajan edessä työs­ken­tely voi jännit­tääkin, ensi­hoidon lehtori Mikko Kaar­tinen LAB-ammat­ti­kor­kea­kou­lusta pohtii. 

Idea hank­kee­seen syntyi Afrikassa

Hank­keen idea sai alkunsa opet­ta­ja­vaihdon aikana Etelä-Afrikan Johan­nes­burgin yliopis­tolla. Yliopis­tolla oli kaksi huip­pu­vä­li­neis­töllä varus­tettua ambu­lanssia, jotka hoitivat paikal­li­selta hätä­kes­kuk­selta saatavia tehtäviä.

– Tehtä­välle lähtivät ensi­hoidon opet­taja sekä kaksi opis­ke­lijaa. Opis­ke­lijat hoitivat tehtävää keske­nään ja opet­taja oli taus­talla heidän tuke­naan. Jälki­kä­teen tehtävä käytiin vielä läpi kertauk­sena, kertoo Kaartinen.

Etelä-Karjalan hyvin­voin­tia­lueen ja LAB-ammat­ti­kor­kea­koulun toteut­tama LABlanssi eli Etelä-Karjalan ensi­hoidon oppi­mi­sym­pä­ristö ‑hanke käyn­nistyi tammi­kuussa 2023. Opetusam­bu­lans­si­pi­lo­toinnin ja hank­keen loppu­tu­lok­sena toivo­taan syntyvän tehokas toimin­ta­malli, joka voitai­siin ottaa käyt­töön myös muualla Suomessa. Kaksi­vuo­tinen hanke on Euroopan unionin osarahoittama.

Lisä­tiedot
Projek­ti­pääl­likkö Sari Hokkanen 
Etelä-Karjalan hyvin­voin­tialue
[email protected]
p. 040 683 8962