Kati Saarikivi ja Petteri Alavahtola sairaalan sisäänkäynnin edessä

Oppi irti onnistumisista

,

Teksti ja kuva: Minna Mänttäri

Viisas oppii virheistä, mutta tosi­viisas olisi oppinut jo onnis­tu­mi­sista. Tätä ilosa­nomaa on Ekso­tessa viety menes­tyk­sek­käästi eteen­päin jo parin vuoden ajan.  

Onnis­tu­mi­sista oppi­minen, Lear­ning from Exel­lence eli LfE, on alun­perin Englan­nista Suomeen rantau­tunut mene­telmä. Ekso­tessa se otet­tiin käyt­töön ensi­hoidon toimin­tayk­sikön esimies Kati Saari­kiven ja poti­las­tur­val­li­suus­koor­di­naat­tori Petteri Alavah­tolan toimesta ensim­mäisten joukossa vuonna 2018, ensin ensi­hoi­dossa ja myöhemmin muis­sakin yksi­köissä, kuten päivys­tyk­sessä, teho-osas­tolla, lasten­osas­tolla ja tehos­te­tussa kotisairaanhoidossa.

- Tavoit­teena on saada mene­telmä koko Eksoten käyt­töön. Parhail­laan kehit­teillä onkin yhteinen ilmoitus- ja rapor­toin­tia­lusta, työni­mel­tään PosiPro, joka mahdol­lis­taisi onnis­tu­mi­sista oppi­misen yli toimintayksikkörajojen.

”Virheistä oppii” on kaikille tuttu sanonta, ja lakikin velvoittaa tervey­den­huol­lossa työs­ken­te­leviä teke­mään HaiPro-ilmoi­tuksen vaara­ta­pah­tu­masta. LfE tarjoaa siihen rinnalle uuden työkalun: nyt myös onnis­tu­mi­sista raportoidaan.

- Jos ajatel­laan, että 90 prosenttia kaikista hoito­ta­pah­tu­mista menee hyvin ja vain kymme­nessä prosen­tissa sattuu jokin vaara­ti­lanne, niin onhan se järkevää tarkas­tella myös niitä asioita, joissa on onnis­tuttu. Jos tunnis­tamme onnis­tu­mi­siin johtavat tekijät ja opimme niistä, niin ehkä pystymme jopa vält­tä­mään vaara­ta­pah­tumat ja virheet.

Hiljainen tieto näkyväksi

Mikään onnis­tu­minen ei ole liian pieni ilmoi­tet­ta­vaksi. Parhaim­mil­laan LfE tuo esiin juuri sitä hiljaista tietoa, joka liian usein jää työpai­koilla huomioi­matta. Näin voidaan vakioida uusia toimin­ta­ta­poja koko työyh­tei­sölle. Sähköisen ilmoi­tus­lo­mak­keen täyt­tä­mi­seen menee aikaa vain muutama minuutti: työläin vaihe on ilmoi­tusten analy­sointi ja kehi­tystyö, joka kuuluu esimiehille.

- Jotta kehi­tystä voi tapahtua, on tehtävä myös onnis­tu­miset näky­viksi. On erit­täin tärkeää, että ilmoi­tuk­sista myös seuraa kehi­tys­työtä ja sen myötä oppi­mista eli hyötyä. Se motivoi teke­mään ilmoi­tuksia myös jatkossa.

Kati Saarikivi ja Petteri Alavahtola sairaalan sisäänkäynnin edessä

”Jotta kehi­tystä voi tapahtua, on tehtävä myös onnis­tu­miset näky­viksi.” Kati Saari­kivi ja Petteri Alavah­tola haluavat tehdä onnis­tu­miset näkyviksi.

Ilon kautta työhyvinvointia

Henki­löstön kehit­tä­mis­pääl­likkö Elina Anti­kainen näkee LfE:n erit­täin tärkeänä keskus­telun väli­neenä ja toivoo, että ilmoi­tusten teke­minen tulisi pysy­väksi osaksi Eksoten toimintakulttuuria.

- Se tuottaa parhaim­mil­laan runsaasti tietoa siitä, mitä voidaan tehdä toisin, jotta työarki toimii. Pitkällä aika­vä­lillä se heijastuu työhy­vin­voin­tiin ja asia­kas­pro­ses­seihin, ja sitä kautta myös kustannuksiin.

Anti­kainen iloitsee myös posi­tii­visen puheen lisään­ty­mi­sestä Eksoten työyhteisöissä.

- Uskon, että kun oppi­minen tapahtuu ilon ja onnis­tu­misen kautta, se jättää erityisen vahvan muistijäljen.

Artik­keli on kirjoi­tettu alun perin kesä­kuussa 2020 henki­lös­tö­lehti Miik­ku­lai­seen.

Posi­Pron tilanne syys­kuussa 2022: 

Posi­Prosta on tullut pysyvä osa ekso­te­laisten arkea ja onnis­tu­mi­sista ilmoi­te­taan ja opitaan tasai­seen tahtiin. Eksoten lisäksi Posi­Pron on ottanut käyt­töön kymmenet muutkin sosi­aali- ja terveys­toimen työpaikat. Ilmoi­tuk­sissa korostuu hyvän yhteis­työn merkitys ja onnis­tu­neet työs­ken­te­ly­tavat. Jopa 10 prosenttia ilmoi­tuk­sista on luoki­teltu merkit­tä­viksi tai hyvin merkit­tä­viksi ja noin neljännes ilmoi­tuk­sista on kasvat­tanut poti­las­tur­val­li­suutta. Vieläkin suurempi osa, noin kolmannes ilmoi­tuk­sista on puoles­taan paran­tanut työhy­vin­vointia. Onnis­tu­mi­siin myötä­vai­kut­tavat useim­miten asenne, moti­vaatio, työyh­tei­sö­taidot, oma-aloit­tei­suus ja hyvät kommunikaatiotaidot.