Juhli­taan koulu­työn päät­ty­mistä vastuullisesti

,
Sähköpotkulauta ja mopoilija

Koulujen päät­ty­misen ajan­kohta lähestyy jälleen ja nuoret kokoon­tuvat usein juhli­maan yhdessä kesä­loman alkua. Koulujen päät­ty­mistä saa ja pitääkin juhlistaa. Suurin osa nuorista juhlii koulujen siis­tisti ja ongel­mitta. Koulujen päätös­juhla on monen perheen yhteinen kesä­kauden avaus, jota viete­tään vaik­kapa yhdessä herkutellen. 

Koto­nakin voi juhlia!

Mitä isom­maksi lapsi kasvaa, sitä enemmän kave­reiden seura alkaa kiin­nostaa, ja monet nuoret halua­vatkin juhlia kesän alkua mieluummin ikäto­ve­rei­densa seurassa. Voisiko tänä vuonna vaih­toeh­tona olla valvotut juhlat muuta­mille kave­reille kotona niin, että vanhemmat ovat kotona tai kodin välit­tö­mässä lähei­syy­dessä. Tehdään kotona vietet­tä­västä juhlasta niin houkut­te­levan kiva, että vaih­toeh­toiset juhlin­ta­tavat jäävät kakkoseksi.

Jos nuori saa luvan lähteä päät­tä­jäi­siin kave­reiden kanssa, on kotona hyvä käydä etukä­teen läpi, miten nuoren tulee toimia päih­de­tar­jontaa kohda­tes­saan samalla kun sovi­taan kulke­mi­sesta, kotiin­tu­loa­jasta ja tavoi­tet­ta­vissa olemi­sesta. Vanhemman on tärkeää olla tavoi­tet­ta­vissa puhe­li­mitse sekä vastata myös tunte­mat­to­miin numeroihin. 

Nuorten yöky­läi­lyistä on hyvä sopia vanhem­pien kesken ja varmistaa, että toisessa perheessä ollaan kotona ja suhtau­du­taan kiel­tei­sesti päih­teiden kanssa juhli­mi­seen. Bileitä saate­taan järjestää myös ulko­puo­li­silta vuokra­tuissa paikoissa kuten mökeillä. Niitä ei vuokrata alai­käi­selle, joten sopi­musta kirjoit­tava aikuinen on vastuussa tilan käytöstä ja myös juhlien luonteesta.

Älä hanki päih­teitä alai­käi­selle!

Nuorten päih­dea­sen­teissa on tapah­tunut viime vuosina myön­teistä kehi­tystä. Rait­tiiden nuorten osuus on Etelä-Karja­lassa lisään­tynyt. Alko­holia käyt­tä­vistä tai kokei­le­vista alai­käi­sistä nuorista puolet kertovat saavansa alko­holia omasta perhe­pii­ristä tai täysi-ikäi­siltä kave­ril­taan. Aikuisen ei tule opettaa nuorelle alko­holin käyttöä, eikä aikuisen pidä välittää alko­holia alai­käi­sille. Sen kieltää lakikin.

Tutki­musten mukaan vanhem­pien kiel­teinen suhtau­tu­minen ehkäisee nuorten alko­ho­li­ko­kei­luja, kun taas vanhem­pien salliva suhtau­tu­minen voi lisätä nuoren huma­la­juo­mista. Hyvä keskus­te­lu­yh­teys vanhemman ja nuoren välillä on merkit­tävä päih­teiden käytöltä suojaava tekijä.

Koulujen päätös­päi­vänä on paljon nuoria liik­keellä. Tänäkin vuonna kaupungin, kunnan sekä järjes­tö­sek­torin nuori­so­työn­te­kijät ja vapaa­eh­toiset liik­kuvat kaupun­gilla kohtaa­massa ja tarvit­taessa autta­massa nuoria edel­listen vuosien tapaan. 

Aurin­koista kesää ja onnit­telut kaikille koulu­työnsä päättäville!

Ehkäi­sevän päih­de­työn asian­tun­tijat
Sanna Ahtiainen, Eksote
Sari Kajas­ranta, Eksote
Heli Vaija, EHYT ry