lapsi heittää palloa koriin

Johdon blogissa: Sote-uudistus etenee, mitä siltä haluamme?

, , ,

Pitkään ja hartaasti valmis­teltu sote-uudistus etenee nyt varsin hyvin. Asia on ollut enemmän tai vähemmän agen­dalla yli kymmenen vuotta. Valmis­te­lussa on esiin­tynyt paljon erilaisia into­hi­moja parhaasta mallista toteuttaa uudistus. Varmaa on se, että uudistus on pakko tehdä, ja että valittu malli ei ole täydel­linen, mutta riit­tävän hyvä toteutuakseen.

Valta­kunnan tasolla uudis­tuk­sella tavoi­tel­laan paljon. Riit­tävät ja riit­tävän laaduk­kaat palvelut sekä kulujen nousun hillintä lienevät asian keskiössä. Maakunnat ovat hyvin erilai­sessa tilan­teessa eri puolella maata. Työi­käinen väestö pakkautuu edel­leen kasvu­kes­kuk­siin ja palve­lu­tarve on monesti suurim­mil­laan alueilla, jotka menet­tävät eniten työi­käistä väkeä. Kyseessä on suurin hallinnon uudistus maas­samme sataan vuoteen ja pelkäs­tään lain­sää­dän­tö­työtä asian eteen on tehty vuosi­kausia. Keskeisiä uusia lakeja ovat muun muassa laki hyvin­voin­tia­lu­eesta ja laki hyvin­voin­tia­lueiden rahoi­tuk­sesta. Myös hallin­to­lakia on päivi­tetty uutta tilan­netta vastaavaksi.

Etelä-Karja­lassa olemme tällä hetkellä tilan­teessa, jossa uusi alue­val­tuusto on ottanut valmis­telun vastuul­leen. Uuden hyvin­voin­tia­lue­joh­tajan valinta on työn alla, sekä uuden stra­te­gian valmis­telu tärkeässä vaiheessa. Keskeistä on varmistaa Ekso­tessa tehtyjen hyvien ratkai­sujen ja toimin­ta­mal­lien hyödyn­tä­minen uudella hyvin­voin­tia­lu­eella, mutta samalla viedä eteen­päin ja kehittää niitä asioita, jotka eivät nyt toimi toivo­tulla tavalla.

Palve­lu­tar­peen näkö­kul­masta edel­leen kehit­tä­mistä vaativat ainakin tietyt ikäih­misten palvelut. Kaikki haluavat asua ja elää toimin­ta­ky­kyi­sinä kotona, mutta kun se ei enää onnistu, niin silloin tarvi­taan nopeita ja turval­lisia ratkai­suja, jossa tuki on riit­tävää. Samaan aikaan lasten ja nuorten palve­luiden tasosta tulisi pitää kiinni, koska hyvät perheiden palvelut ovat suuri veto- ja pito­voi­ma­te­kijä alueilla. Samoin keskiössä tulee olla työi­käisten palvelut, jotta pitkät työurat ovat mahdol­lisia ja ihmisten työkykyä voidaan tukea ajoissa. Myös työt­tö­myys­jak­sojen lyhen­tä­minen on tavoit­teena tärkeä.

Miten tavoit­tei­siin pääs­tään kustannustehokkaasti?

Prosessi- ja tiedolla johta­minen ovat onnis­tu­misen keskiössä, samoin hyvä julkisen- ja yksi­tyisen sektorin yhteistyö täyden­net­tynä kolman­nella sekto­rilla. Digi­taa­listen palve­lujen läpi­murto on tapah­tunut korona-aikana, mutta edel­leen voidaan tehdä enemmän.

Henki­löstön hyvin­vointi on yhä tärkeämpää näinä aikoina, jolloin kilpailu osaa­vasta työvoi­masta muuttuu koko ajan kovem­maksi. Koke­muk­seni mukaan rekry­toin­tikin onnistuu yksi­köihin, joissa työmäärä on tolkul­linen, senio­ri­tukea on tarjolla ja yhtei­söl­li­syy­destä pide­tään huolta. Pohdinta hyvin­voin­tia­lueiden tehtä­vistä on myös tärkeää tehdä matkan varrella, ovatko kaikki nykyiset palvelut edel­leen hyvin­voin­tia­lueiden tuot­tamia, vai voitai­siinko jotain jättää teke­mättä tai tuottaa toisin?

Uusia avauksia palve­luiden tuot­ta­mi­sesta on noussut esille. Yhtenä näistä ovat kuntou­tus­pal­velut. Viime halli­tus­kauden aikana valmis­tunut kuntou­tus­ko­mi­tean mietintö pitää sisäl­lään mielen­kiin­toisia avauksia kuntou­tus­pal­ve­luiden järjes­tä­mi­sestä tule­vai­suu­dessa. Kelan kuntou­tus­pal­ve­luiden osit­tainen siirto hyvin­voin­tia­lueille on yksi niistä. Miten se palve­lisi kansa­laisia suhteessa nyky­ti­lan­tee­seen? Parhaim­mil­laan tämä voisi vähentää byro­kra­tiaa, jos resurssit olisivat suoraan hyvin­voin­tia­lueilla ja vältet­täi­siin nykyi­sen­lainen haku­pro­sessi Kelan suun­taan. Kuntoutus saatai­siin alka­maan nykyistä nopeammin. Tärkeää olisi edel­leen varmistaa nykyisen tasoinen resurssi kuntou­tus­pal­ve­luihin ja toisena kysy­myk­senä olisi riit­tävän muutok­sen­ha­kuoi­keuden varmis­ta­minen myös hyvinvointialueella.

Elämme mones­takin syystä mielen­kiin­toisia aikoja. Uskon, että hyvällä yhteis­työllä maakun­taamme saadaan vahva ja vaikut­tava hyvinvointialue!

Hyvää alkavaa kesää kaikille!

Tuomas Yliruka, palve­lu­pääl­likkö, työ- ja toimin­ta­kyvyn osaa­mis­keskus, Eksote

Tuomas Yliruka