mies pyöräilee

Johdon blogissa: Miten me etelä­kar­ja­laiset voimme? Miten sinä voit?

, , , ,

Eksote ja Etelä-Karjalan kunnat toteut­tivat syksyllä 2020 elämän­laa­tu­ky­selyn, johon vastasi lähes 1800 maakun­tamme asukasta. Kyselyn mukaan

  • etelä­kar­ja­lai­sista noin 77 prosenttia koki elämän­laa­tunsa hyväksi.
  • yli puolet asuk­kais­tamme oli tyyty­väisiä tervey­teensä (64 prosenttia vastanneista).
  • naiset (80 prosenttia vastan­neista naisista) arvioivat elämän­laa­tunsa ja tervey­tensä parem­maksi kuin miehet (67 prosenttia vastan­neista miehistä). 
  • kaikista tyyty­väi­sempiä ihmis­suh­tei­siinsa olivat 61–80-vuotiaat, joista 80 prosenttia oli melko tai erit­täin tyyty­väisiä. Vastaava luku alle 20 vuotiaista oli 69 prosenttia.

Tässä vain muutamia nostoja Eksoten julkai­se­masta laajasta hyvin­voin­ti­ra­por­tista vuosilta 2017–2021. Asia­kirja on laki­sää­teinen ja julkinen. Sen voi halu­tes­saan käydä luke­massa Eksoten www-sivulta.

Hyvin­voinnin merkitys korostuu useinkin juuri silloin kun kohtaamme haas­teita tai terveys­huolia. Hyvin­voinnin käsite on laaja ja nostan tässä kaksi tärkeää teemaa, joihin SINULLA ja meillä jokai­sella on mahdol­li­suus vaikuttaa paran­taak­sesi omaa tai lähei­sesi hyvinvointia.

Pysy­tään pystyssä ja paino hallinnassa! 

Etelä-Karja­lassa tapahtui viime vuonna 331 reisi­luun yläosan murtu­maan johta­nutta kaatu­mista. Näistä kaatu­mi­sista johtu­neet lonk­ka­mur­tumat aiheut­tivat Ekso­telle noin 10 miljoonan euron kustan­nukset. Kustan­nusten lisäksi kaatu­miset aiheut­tivat suuren määrän inhi­mil­listä kärsi­mystä katu­neille henkilöille.

Tiesitkö, että tutki­musten mukaan yli puolet kaatu­mi­sista olisi ennalta ehkäis­tä­vissä voima- ja tasa­pai­no­har­joit­tein ja, että lähes 1/3 kaatu­mi­sista johtaa ensim­mäisen vuoden aikana kuolemaan?

Me etelä­kar­ja­laiset olemme painavia, sanoo Terveyden ja hyvin­voinnin laitoksen (THL) tilastot. Niiden mukaan Etelä-Karja­lassa liha­vien osuus tulee seuraa­vien kymmenen vuoden aikana lisään­ty­mään sekä naisten, että miesten osalta useilla prosen­teilla. Meillä on Etelä-Karja­lassa käyn­nissä tärkeä hyvin­voin­tia­lue­uu­distus, jossa käsi­tel­lään painavaa asiaa, mutta on kysee­na­lainen kunnia olla Suomen painavin maakunta.

Tiesitkö, että mikäli Etelä-Karja­lassa liha­vuuden esiin­ty­vyys vähe­nisi seuraavan 10-vuoden aikana yhden prosentin joka vuosi, vält­tyisi 238 henkilöä sairas­tu­masta tyypin 2 diabe­tek­seen ja tämä toisi arviolta noin 4,5–9 miljoonan euron säästöt hoito­kus­tan­nuk­siin. Miten paljon se toisi­kaan myös hyvin­vointia ja hyvää oloa ihmi­sille itsel­leen, voi vain miettiä.

Sinulla on vastuu ja vapaus valita! 

Meistä jokainen voi vaikuttaa omaan hyvin­voin­tiinsa ja edellä kerrot­tuihin lukuihin. Sinä päätät, aivan itse, minkä verran ja miten liikut, millaista ruokaa syöt tai kuinka monta tuntia yössä nukut. 

Tiesitkö, että joka kolmas Etelä-Karjalan työi­käi­sistä arvioi työky­kynsä heiken­ty­neeksi ja joka viides arvio, ettei jaksa työs­ken­nellä eläkei­käänsä asti. Lisäksi vain 40 prosenttia 20–64-vuotiaista ilmoittaa liik­ku­vansa liikun­ta­suo­si­tusten mukaan.

Työi­käi­sillä vastuu painaa — työhy­vin­vointi tärkeässä osassa hyvin­voinnin ylläpidossa

Viimeisten vuosien aikana keskus­telu hyvin­voin­nista on liit­tynyt pääasiassa lapsiin, nuoriin ja ikäih­mi­siin: hyvä niin. Tässä hetkessä haluan kuitenkin nostaa esiin oman huoleni työi­käi­sistä. Heitä­kään ei tule jättää huomiotta. Kuka huolehtii lapsista, nuorista ja iäkkäistä lähei­sistä, mikäli työi­käinen väestö uupuu, kuten tilastot osoittavat.

Tämä asia koskettaa myös työnan­tajia, sillä on työnan­ta­jien etu, että henki­löstö voi hyvin. Juuri siksi yritysten ja työnan­ta­jien tärkeä stra­te­ginen valinta on henki­löstön työhy­vin­voinnin vahvis­ta­minen. Ellei tuota valintaa ole vielä tehty, niin se kannattaa tehdä pikimmiten. 

Itse haluan valita hyvin­voinnin! Siksi liikun sään­nöl­li­sesti ja iloitsen muka­vista ihmi­sistä ympä­ril­läni niin työssä kun vapaa-ajal­lakin. Myönnän: nukun liian vähän ja syön epäsään­nöl­li­sesti, joten tehtävää minul­lakin riittää. 

Haluan kuitenkin kannustaa juuri SINUA huoleh­ti­maan omasta jaksa­mi­ses­tasi ja valit­se­maan terveemmät elämän­tavat. Kun huomenna avaat kotisi, työpaikan tai opis­ke­lu­paikan oven tai Teamsin linkin, niin on ihan hyvä pohtia Esa Saarisen esit­tämää kysy­mystä: “Mitä tulee paikalle, kun sinä tulet paikalle?”

Hyvin­voin­ti­ter­veisin,

Aija Rautio, hyvin­voinnin ja terveyden edis­tä­misen pääl­likkö, Eksote

Aija Rautio sauvakävelemässä