Eksote ja Etelä-Karjalan kunnat toteuttivat syksyllä 2020 elämänlaatukyselyn, johon vastasi lähes 1800 maakuntamme asukasta. Kyselyn mukaan
- eteläkarjalaisista noin 77 prosenttia koki elämänlaatunsa hyväksi.
- yli puolet asukkaistamme oli tyytyväisiä terveyteensä (64 prosenttia vastanneista).
- naiset (80 prosenttia vastanneista naisista) arvioivat elämänlaatunsa ja terveytensä paremmaksi kuin miehet (67 prosenttia vastanneista miehistä).
- kaikista tyytyväisempiä ihmissuhteisiinsa olivat 61–80-vuotiaat, joista 80 prosenttia oli melko tai erittäin tyytyväisiä. Vastaava luku alle 20 vuotiaista oli 69 prosenttia.
Tässä vain muutamia nostoja Eksoten julkaisemasta laajasta hyvinvointiraportista vuosilta 2017–2021. Asiakirja on lakisääteinen ja julkinen. Sen voi halutessaan käydä lukemassa Eksoten www-sivulta.
Hyvinvoinnin merkitys korostuu useinkin juuri silloin kun kohtaamme haasteita tai terveyshuolia. Hyvinvoinnin käsite on laaja ja nostan tässä kaksi tärkeää teemaa, joihin SINULLA ja meillä jokaisella on mahdollisuus vaikuttaa parantaaksesi omaa tai läheisesi hyvinvointia.
Pysytään pystyssä ja paino hallinnassa!
Etelä-Karjalassa tapahtui viime vuonna 331 reisiluun yläosan murtumaan johtanutta kaatumista. Näistä kaatumisista johtuneet lonkkamurtumat aiheuttivat Eksotelle noin 10 miljoonan euron kustannukset. Kustannusten lisäksi kaatumiset aiheuttivat suuren määrän inhimillistä kärsimystä katuneille henkilöille.
Tiesitkö, että tutkimusten mukaan yli puolet kaatumisista olisi ennalta ehkäistävissä voima- ja tasapainoharjoittein ja, että lähes 1/3 kaatumisista johtaa ensimmäisen vuoden aikana kuolemaan?
Me eteläkarjalaiset olemme painavia, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tilastot. Niiden mukaan Etelä-Karjalassa lihavien osuus tulee seuraavien kymmenen vuoden aikana lisääntymään sekä naisten, että miesten osalta useilla prosenteilla. Meillä on Etelä-Karjalassa käynnissä tärkeä hyvinvointialueuudistus, jossa käsitellään painavaa asiaa, mutta on kyseenalainen kunnia olla Suomen painavin maakunta.
Tiesitkö, että mikäli Etelä-Karjalassa lihavuuden esiintyvyys vähenisi seuraavan 10-vuoden aikana yhden prosentin joka vuosi, välttyisi 238 henkilöä sairastumasta tyypin 2 diabetekseen ja tämä toisi arviolta noin 4,5–9 miljoonan euron säästöt hoitokustannuksiin. Miten paljon se toisikaan myös hyvinvointia ja hyvää oloa ihmisille itselleen, voi vain miettiä.
Sinulla on vastuu ja vapaus valita!
Meistä jokainen voi vaikuttaa omaan hyvinvointiinsa ja edellä kerrottuihin lukuihin. Sinä päätät, aivan itse, minkä verran ja miten liikut, millaista ruokaa syöt tai kuinka monta tuntia yössä nukut.
Tiesitkö, että joka kolmas Etelä-Karjalan työikäisistä arvioi työkykynsä heikentyneeksi ja joka viides arvio, ettei jaksa työskennellä eläkeikäänsä asti. Lisäksi vain 40 prosenttia 20–64-vuotiaista ilmoittaa liikkuvansa liikuntasuositusten mukaan.
Työikäisillä vastuu painaa — työhyvinvointi tärkeässä osassa hyvinvoinnin ylläpidossa
Viimeisten vuosien aikana keskustelu hyvinvoinnista on liittynyt pääasiassa lapsiin, nuoriin ja ikäihmisiin: hyvä niin. Tässä hetkessä haluan kuitenkin nostaa esiin oman huoleni työikäisistä. Heitäkään ei tule jättää huomiotta. Kuka huolehtii lapsista, nuorista ja iäkkäistä läheisistä, mikäli työikäinen väestö uupuu, kuten tilastot osoittavat.
Tämä asia koskettaa myös työnantajia, sillä on työnantajien etu, että henkilöstö voi hyvin. Juuri siksi yritysten ja työnantajien tärkeä strateginen valinta on henkilöstön työhyvinvoinnin vahvistaminen. Ellei tuota valintaa ole vielä tehty, niin se kannattaa tehdä pikimmiten.
Itse haluan valita hyvinvoinnin! Siksi liikun säännöllisesti ja iloitsen mukavista ihmisistä ympärilläni niin työssä kun vapaa-ajallakin. Myönnän: nukun liian vähän ja syön epäsäännöllisesti, joten tehtävää minullakin riittää.
Haluan kuitenkin kannustaa juuri SINUA huolehtimaan omasta jaksamisestasi ja valitsemaan terveemmät elämäntavat. Kun huomenna avaat kotisi, työpaikan tai opiskelupaikan oven tai Teamsin linkin, niin on ihan hyvä pohtia Esa Saarisen esittämää kysymystä: “Mitä tulee paikalle, kun sinä tulet paikalle?”
Hyvinvointiterveisin,
Aija Rautio, hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen päällikkö, Eksote