Kuvituskuva

Ensi­hoito tulee tutum­maksi AMiCast-podcas­tien kautta – totuutta ja tari­noita ensi­hoidon maailmasta

, ,

Kun kaipaat sekä viih­dyt­tävää että asia­pi­toista kuun­nel­tavaa, etsi silloin AMiCastin podcastit ja laita kuun­telu käyn­tiin. Eksoten sana­val­miit ensi­hoi­tajat Antti Peltola ja Mikko Aaltonen yhdis­tivät ammat­ti­taidon ja innos­tu­misen ääni­tal­len­teiden teke­mi­seen podcas­tien tuotan­nossa. He toimit­tavat AMiCast-podcas­teja, jotka kertovat radio-ohjelman tyyp­pi­sesti ensi­hoi­toon liit­ty­vistä asioista. Ääni­tal­len­teiden lisäksi osa ohjel­mista löytyy myös YouTube-videoina. Ohjelmat sanoit­tavat ensi­hoidon arkea ja termejä ammat­ti­laisen otteella, mutta keskus­telu tapahtuu taval­li­selle kansa­lai­selle ymmär­ret­tä­vässä muodossa maan­lä­hei­senä ja selko­kie­li­senä ripauk­sella huumoria ja pilkettä silmäkulmassa.

Ensim­mäinen podcast polkais­tiin käyn­tiin maalis­kuussa 2021. Lopul­linen kimmoke aloit­ta­mi­seen tuli ensi­hoidon esihen­kilön Kati Saari­kiven todettua, että teidänhän kannattaa pistää pystyyn podcast, kun juttua riittää ja aiheita olisi paljon.

Media­tek­niikka oli jo ennes­tään Antti Pelto­lalle tuttua ja käsi­kir­joit­ta­minen lankesi luon­nos­taan Mikko Aalto­selle. Antti kertoo, että heti ensim­mäi­sestä jaksosta otet­tiin oppia ja seuraa­vaan jaksoon paran­net­tiin äänen­toistoa, vaikka perus­kuun­te­li­jalle jo ensim­mäisen jakson ääni oli hyvin toimiva. Lähe­tyk­sien myötä ohjel­mien valmis­te­luaika on lyhen­tynyt, tekniik­kaan on panos­tettu enemmän ja tottumus teke­mi­seen on kasvanut.

Ensim­mäi­sellä kaudella jaksoja syntyi noin kerran kuussa eli yhteensä kymmenen. ja tänä vuonna käyn­nis­ty­neellä toisella kaudella jaksoja on tehty jo seit­semän. Aiheet vali­koi­tuvat usein oman työn ja keski­näisen ideoinnin kautta. Jaksoissa on vieraina sosi­aali- ja tervey­salan asian­tun­ti­joita ja tällä kaudella on tavoit­teena saada vierai­lija joka toiseen jaksoon. Uusia lähe­tyksiä tehdään nyt jo noin kahden viikon välein ja jakson kesto asettuu 1–2 tunnin väliin.  Koska jaksoilla ei ole minimi- tai maksi­mi­pi­tuutta, antaa se vapauden tehdä jokai­sesta podcas­tista juuri sen pituisen, minkä ajan aiheen käsit­tely vaatii ja miten pitkään juttua riittää. Aika ajoin käsi­tel­lään myös kuun­te­li­joilta tulleita kysy­myksiä. Hyvä kysymys käsi­tel­tä­väksi on ollut esimer­kiksi miten ensi­hoito on varmis­tanut avun­tar­vit­sijan tavoit­ta­misen, jos hän on sairau­tensa tai vammansa takia estynyt avaa­maan ovea. Vastaus löytyy toisen kauden jaksosta nro kuusi.

Podcas­teissa on käsi­telty aiheita laidasta laitaan aina ensi­hoidon koulu­tuk­sesta kent­tä­työn tilanteisiin. 

Mikko Aaltonen kehot­taakin lähet­tä­mään heille ehdo­tuksia aiheiksi ja vierai­li­joiksi. Ehdo­tuksia voi lähettää AMiCastin netti­si­vujen kautta.

Viimeisin jakso tuli kuun­nel­ta­vaksi 21.5.2022. Vieraana jaksossa on Eksoten ensi­hoi­taja Dimitri Lisitsyn ja siinä vertail­laan ensi­hoitoa Suomessa ja muualla maail­massa: Mikä Suomessa on hyvin verrat­tuna muuhun maail­maan? Entä missä meillä on opit­tavaa ulko­mai­silta kolle­goil­tamme? Kuinka jääti­köllä tai aavi­kolla opit­tuja taitoja voi hyödyntää ja soveltaa kotimaassa?

AMiCast-ohjelmat ovat katsot­ta­vissa ja kuun­nel­ta­vissa useilta alus­toilta: AMiCastin omilta netti­si­vuilta,  YouTube-video­pal­ve­lusta ja Spoti­fysta sekä Applen ja Googlen podcast-palveluista.

Löydät The AMiCastin lähe­tykset ja tallen­teet osoit­teesta https://www.theamicast.com/

Mitä podcastit ovat?

Podcastit ovat verkossa julkais­tavia puheoh­jelmia. Podcast-lähe­tykset ovat inter­ne­tistä esim. tieto­ko­neelle tai kännyk­kään verk­ko­syöt­teenä tilat­tavia radio-ohjelman kaltaisia lähe­tyksiä. Podcast-tallenne puoles­taan on podcast-lähe­tyk­senä jaet­tavaa ääni- tai video­tal­len­netta. Podcas­teissa käytet­tävä tekniikka on valmis­taja- ja alus­ta­riip­pu­ma­tonta ja niitä voidaan kuun­nella hyvin erityyp­pi­sillä laitteilla.