Kuvassa uima-altaassa vesinuudelien kanssa uivat iäkkäät nainen ja mies katsovat hymyillen kameraan.

Yhteinen tule­vai­suus − Eksoten hyvin­voin­ti­blogi: Elämäni eläkeikä lähestyy, olenko valmis?

, , ,
Kuvassa uima-altaassa vesinuudelien kanssa uivat iäkkäät nainen ja mies katsovat hymyillen kameraan.

Me kaikki voimme huolehtia omasta hyvin­voin­nis­tamme ja tervey­des­tämme monin eri keinoin. Riit­tävä uni ja sään­nöl­linen liikunta ovat terveel­lisen, turval­lisen ja hyvin­vointia lisäävän arjen lähtökohtia!

Nukku­malla riit­tä­västi jaksamme arjessa. Sään­nöl­linen liikunta tai arki­lii­kunnan lisää­minen, oman jaksa­misen rajoissa, on tärkeää sekä kehon että mielen hyvin­voinnin kannalta. Pyri siis liik­ku­maan, vaikka vähän, kuitenkin sään­nöl­li­sesti arjessa. Nyt kun menemme kevättä kohti, on ulos taas helpompi lähteä. Aurinko sulattaa pyörä­tiet ja tekee liik­ku­mi­sesta turvallisempaa.

Eksote lähettää eläkeikää lähes­ty­ville asiak­kail­leen hyvin­voinnin ja terveyden edis­tä­misen tietopaketin

Joulu­kuussa 2021 Eksote aloitti uutena ennal­taeh­käi­se­vänä palve­luna ikähe­rät­teen lähet­tä­misen kaikille 64 vuotta täyt­tä­ville etelä­kar­ja­lai­sille. Ikähe­räte, eli asukas­kirje, sisältää hyvin­voinnin, terveyden ja turval­li­suuden edis­tä­misen tieto­pa­ketin. Tieto­pa­ketti on tehty yhteis­työssä eri ammat­ti­laisten kanssa ja sen sisältöä sekä ulkoasua on testattu asiak­kailla. Myös uusilla Eksoten verk­ko­si­vuilla on katta­vasti hyvin­vointia tukevaa tietoa eri-ikäi­sille. Sivuilta löydät myös kirjeessä olevan tieto­pa­ketin sisällön otsi­kolla ”Elämäni eläkeikä”.

Ikähe­rä­te­mallin taus­talla työs­ken­telee robotti, jonka avulla kirje saadaan halu­tulle asia­kas­ryh­mälle joko kirjeenä kotiin tai sähköi­sesti kaikille Eksoten asioin­ti­pal­ve­luun kirjau­tu­neille. Tämä uuden­lainen, enna­koivaa työtä tukeva toimin­ta­malli otet­tiin käyt­töön jo keväällä 2021, kun lähdet­tiin kysy­mään, että mitä kuuluu 55-vuotias. Loppu­vuonna itera­tii­vi­sessa kehit­tä­mis­pro­ses­sissa kypsynyt ikähe­rä­te­malli oli mahdol­lista laajentaa 55-vuotiaiden lisäksi myös eläkeikää lähestyville.

”Elämäni eläkeikä” ‑herät­teellä me ekso­te­laiset haluamme kannustaa omatoi­mi­suu­teen ja muis­tuttaa asuk­kaita siitä, kuinka tärkeää on yllä­pitää hyvää elämän­laatua. Eläk­keelle siir­ty­minen on merkit­tävä taite­kohta elämässä, uusi arki on edessä, sosi­aa­liset suhteet ja rutiinit tulevat muut­tu­maan. Tässä uudessa vaiheessa on tärkeää huolehtia omasta jaksa­mi­sesta, tervey­destä ja itselle tärkeistä asioista.

Omasta hyvin­voin­nista, tervey­destä ja turval­li­suu­desta voi huolehtia monin eri keinoin

Minkä­lainen on sinun arkesi sisältö, ja miten voit omia voima­va­ro­jasi vahvistaa? Kaik­kiin teki­jöihin emme voi vaikuttaa, mutta useim­miten olemme itse vastuussa siitä, miten pidämme sisäistä moti­vaa­tio­tamme yllä ja luomme omasta vapaa-ajasta mahdol­li­simman miele­kästä ja toiveet täyt­tävää kokonaisuutta.

Jos haluat tietoa omasta hyvin­voin­nis­tasi ja tervey­des­täsi, voit aloittaa teke­mällä terveys­tar­kas­tuksen Omao­lossa. Verkossa oleva maksuton terveys­tar­kas­tus­pal­velu antaa katta­vasti tietoa siitä, mikä on oma terveyden ja hyvin­voinnin tila. Kannattaa kokeilla! Jos tulosten mukaan tarvi­taan jatko­sel­vit­te­lyjä, neuvoo Omaolo eteen­päin. Ekso­tessa hyvin­voin­ti­val­men­taja katsoo terveys­tar­kas­tuksen tiedot ja ottaa tarvit­taessa yhteyttä jatko­sel­vit­te­lyjen käynnistämiseen.

On hyvä muistaa, kuinka tärkeää on täyttää arkea teke­mällä mukavia asioita, harras­ta­malla ja tapaa­malla ystäviä. Mukavat asiat auttavat jaksa­maan arjessa. Jos tuntuu, että arkeen jää paljon vapaa-aikaa ja tämän haluaa täyttää jollakin merki­tyk­sel­li­sellä teke­mi­sellä, kannattaa tutustua vapaa­eh­tois­toi­min­taan. Etelä-Karjalan alueella on monia mahdol­li­suuksia osal­listua hyvän teke­mi­seen. Voit kantaa oman kortesi kekoon, anta­malla tukea, apua ja iloa niille, ketkä sitä tarvit­sevat. Järjestöt ja yhdis­tykset tarjoavat monen­laista apua ja tukea sekä toimintaa alueella. Heiltä voit saada myös keskus­telu- ja vertais­tukea elämän eri kriisitilanteissa.

Turval­li­suus­te­kijät ovat myös hyvän arjen perus­pi­la­reita. Kannattaa pohtia ja tarkastaa, että oma koti on turval­linen paikka asua ja elää. Tarkas­tuksen voit aloittaa teke­mällä asumis­tur­val­li­suus­testin. Se löytyy verkosta, kun kirjoitat googleen Kotona asumisen turval­li­suus. Monia help­poja toimia voit tehdä kotiym­pä­ris­töösi enna­koi­vasti, ja estää siten turhat tapa­turmat ja niistä seuraavat arkie­lämän toimin­ta­vai­keudet kokonaan.

Eksoten moni­puo­liset perus­pal­velut ovat kaik­kien Etelä-Karja­laisten käytössä. Työi­käi­sillä on myös yleensä työter­veys­huollon palvelut. Näitä toimin­ta­kykyä tukevia palve­luita kannattaa hyödyntää. Palve­luissa ammat­ti­laiset tukevat asiak­kaan hyvin­vointia ja terveyttä tunnis­tetun tarpeen mukai­sesti, yksi­löl­li­sesti, ihminen ihmiselle.

Kaisa Luos­ta­rinen

kehit­täjä sote-uudis­tus­hank­keessa Yhteinen tule­vai­suus – Tule­vai­suuden sosi­aali- ja terveys­keskus Etelä-Karjalassa