Kuvassa nuori poika ja tyttö kävelevät poispäin metsämaisemassa.

Yhteinen tule­vai­suus – Eksoten hyvin­voin­ti­blogi: Alko­holi ei kuulu nuorten elämään

, , ,
Kuvassa nuori poika ja tyttö kävelevät poispäin metsämaisemassa.

Ehkäi­sevän päih­de­työn EPT-verkoston työllä pyri­tään ehkäi­se­mään päih­teiden käytön aloit­ta­mista ja vähen­tä­mään päih­teiden käytön hait­toja. Verkos­tossa tehdään läheis­työtä ja anne­taan hoitoa ja neuvontaa. Verkosto nostaa asiaa esiin Kaik­kien kaupunki ‑kampan­jalla, joka tulee näky­mään Lappeen­ran­nassa vuoden 2022 aikana muun muassa erilai­sina tapah­tu­mina ja blogi­kir­joi­tuk­sina. Myös Eksote on mukana kampan­jassa.
Tällä blogi­kir­joi­tuk­sella haluamme herättää vanhem­pien ja nuorten ajatuksia päih­teiden vaiku­tuk­sesta kasva­valle nuorelle. Koti on tärkein ehkäi­sevän päih­de­työn ja arvo- ja asen­ne­vai­kut­ta­misen paikka.

Mistä nuoret saavat päihteitä?

Miten vanhem­pana pitäisi suhtautua, jos alai­käinen pyytää osta­maan alko­holia? Miten silloin pitäisi toimia, jos nuoret tulevat nuori­so­ti­lalle siiderit kädes­sään? Vanhemman rooli lapsen kasvun tuke­mi­sessa on merkit­tävä. Sillä, miten aikuinen suhtautuu asioihin, on suuri merkitys. Vanhemman ei pidä ostaa lapselle alko­ho­lil­lisia eikä myös­kään alko­ho­lit­tomia siide­reitä tai oluita. Alko­holia ei kannata myös­kään tarjota lapselle kotona tutus­tu­mis­mie­lessä.
Aikuisten tulee muistaa, että laki kieltää alle 18-vuotiaiden päih­teiden käytön sekä hallus­sa­pidon. Siihen on selkeät tervey­del­liset sekä lakiin perus­tuvat syyt (Alko­ho­li­laki 37§). Miksi kukaan haluaisi aiheuttaa nuorille ongelmia elämän alkutaipaleella?

Nuorena kokeil­laan erilaisia iden­ti­teet­tejä ja käyttäytymistapoja

Nuoruu­dessa raken­ne­taan iden­ti­teettiä ja peila­taan muiden suhtau­tu­mista itseen enemmän kuin missään muussa elämän­vai­heessa. Omaa asemaa ja roolia pyri­tään luomaan erilaisin keinoin. Nuori saattaa kokeilla miten erilainen käyt­täy­ty­minen vaikuttaa lähiym­pä­ristön reak­tioihin. Tällaista kokeilua voi olla aukto­ri­teet­tien ja sään­töjen vastus­ta­minen esimer­kiksi koulussa.
Päih­teiden käyt­tö­ko­keilut voivat alkaa halusta lunastaa muiden nuorten arvos­tusta. Nuori saattaa myös matkia ihai­le­miensa henki­löiden pukeu­tu­mista, käyt­täy­ty­mistä, päih­tei­den­käyttöä tai muuta tyyliä ja pyrkiä näin lunas­ta­maan paik­kaansa ja arvos­tusta nuorten yhtei­sössä. Ehkäi­sevä päih­detyö EHYT ry:n teet­tämän selvi­tyksen mukaan 44 % nuorista pitää alko­holin käyttöä tren­dik­käänä. Lisäksi 15–17-vuotiaista nuorista kaksi kolmesta kertoo, että alai­käisten on helppoa saada alko­holia.
Onneksi kouluissa on panos­tettu tunne- ja vuoro­vai­ku­tus­tai­tojen opet­te­luun. Keskus­te­le­malla ja hyväk­sy­mällä erilai­suutta saamme entistä itse­var­mempia nuoria, jotka uskal­tavat sanoa mieli­pi­teensä ja olla rohkeasti omia itseään. Toisen plagiointi ja sen kautta saama hyväk­syntä kave­reilta ei ole oikein. Meidän aikuisten tulee kannustaa nuoria keskus­te­le­maan ja miet­ti­mään, mitkä ovat niitä arvoja, joita kohti haluaa rakentaa elämäänsä. Kave­reilla on useasti merki­tystä, millaista arvo­maa­ilmaa nuori lähtee toteut­ta­maan. Oikea kaveri ei yllytä tai pakota päihteisiin.

Päih­teiden käyt­töön liit­tyvä lainvastaisuus

Päih­teiden käyttö voi lisätä syyl­lis­ty­mistä rikok­siin ja tehtyjä rikoksia seli­tel­lään päih­teillä. Tuomiois­tui­messa päih­teiden vaiku­tusta ei kuiten­kaan nähdä lieven­tä­vänä seik­kana tuomioon, vaan päin­vas­toin. Ne nuoret, jotka ovat riip­pu­vaisia päih­teistä ja ovat sotkeu­tu­neet rikok­siin, ovat todel­linen haaste yhteis­kun­nalle ja ehkäi­se­välle työlle. Päih­teitä käyt­tävä nuori ei usein­kaan myönnä itseään ongel­ma­käyt­tä­jäksi ja siksi tänä päivänä meidän on vaikea saada nuoria riit­tävän varhain hoidon piiriin.
Kukaan meistä ei tiedä, onko yksi kanna­biksen kokeilu aiheut­tanut addik­tion eli riip­pu­vuuden, josta onkin vaikea päästä eroon. Liian usein myös meillä Etelä-Karja­lassa näkee ja kuulee, kuinka 5.–6. luokilla aloi­tet­tiin tupa­kalla ja nuus­kalla, 7. luokalla tuli kanna­biksen kokeilu ja siitä lähti pikku hiljal­leen “diilaa­minen” eli välit­tä­minen muille nuorille. Nuoret saavat väärän käsi­tyksen huumeiden myynnin help­pou­desta. Tässä kohtaan nuori on jo rikol­lisen toiminnan ytimessä, josta onkin “helppo” siirtyä kovem­piin huumei­siin myynnin ja oman käytön osalta. 

Ajat ja tavat ovat muuttuneet

Aikuisten omalla asen­teella ja esimer­killä on vaiku­tusta nuorten päih­teiden käyt­töön. Millä tavoin päih­teet kuuluvat aikuisen elämään? Jos kuuluu, onko päih­tei­den­käyttö kohtuul­lista vai huma­la­ha­kuista? 
Nuorten mukaan esimer­kiksi Snapc­ha­tista saa hankittua sitä alko­holia mitä haluaa ja niin paljon kuin haluaa, ilman ikära­joja. Osta­malla alko­holia alai­käi­selle tekee monta virhettä: rikkoo lakia, altistaa nuoren alko­holin riskeille sekä viestii siitä, että alko­holin juominen alai­käi­senä on sallittua.
Tiedon lisää­mi­seksi ja asen­neil­ma­piirin muok­kaa­mi­seksi tarvi­taan enemmän avointa keskus­telua, jotta jokainen päih­teitä alai­käi­selle välit­tävä ymmär­täisi vastuunsa, myös täysi-ikäi­syyden kynnyk­sellä olevat nuoret aikuiset. Oikeu­den­mu­kainen ja turval­linen aikuinen ei välitä päih­teitä alai­käi­selle.
Vaikka usein kuul­laan vanhem­pien sanovan, että kaikki nuorethan kokei­levat päih­teitä, se ei pidä paik­kaansa. Koulu­ter­veys­ky­selyn mukaan vuonna 2021 Etelä-Karjalan yläas­tei­käi­sistä lähes seit­semän nuorta kymme­nestä ilmoitti olevansa raitis. Määrä on noussut muuta­malla prosen­tilla vuodesta 2019. Meillä on siis paljon nuoria, jotka ovat kiel­täy­ty­neet päihteistä.

​Maija Ström-Ripatti, nuorten oikeus­e­dus­taja, Eksote
Sanna Ahtiainen ja Sari Kajas­ranta, ehkäi­sevän päih­de­työn asian­tun­tijat, Eksote