Panos­ta­minen ikään­ty­neiden hyvään ravit­se­muk­seen on kustannusvaikuttavaa

,

Tiis­taina 11.10.2022 pidetty koulu­tus­ti­lai­suus Eksoten ikään­ty­neitä työs­sään kohtaa­ville henki­löille nosti esiin ikään­ty­neiden ruoka­suo­si­tuksia ja toimintamalleja.

– Tilai­suu­dessa oli runsas osan­otto – linjoilla teamsin kautta mukana oli yli sata osal­lis­tujaa ja audi­to­rios­sakin useita kymmeniä asiasta kiin­nos­tu­neita ammat­ti­laisia, kertoo ravit­se­mus­te­ra­peutti Mervi Lehmusaho.

– Ikään­ty­neiden kotona asumisen tuki­toi­miin kuuluvat sään­nöl­linen ravit­se­mus­tilan arviointi ja riit­tävän syömisen varmis­ta­minen. Ikäih­misten ruokai­lu­käyt­täy­ty­mi­seen ja ravit­se­muksen laatuun vaikut­tavat fyysinen ja psyyk­kinen kunto tai rajoit­teet, talous­asiat, mieliala, yksi­näi­syys, asen­teet ja käytet­tä­vissä oleva tieto. Hyvä ravit­se­mus­tila on oleel­linen osa ikään­ty­vien toimin­ta­kykyä ja elämän­laatua. Se nopeuttaa myös sairauk­sista toipu­mista ja lyhentää sairaa­la­jakson kestoa ja hoitokustannuksia. 

Yhteis­työtä tarvi­taan hoito­hen­ki­lö­kunnan, omaisten ja ateria­pal­ve­lujen välillä, jotta tarpeel­linen tieto ja toiveet välit­tyvät hyvän ravit­se­muksen turvaamiseksi.

Hyvä ravit­se­mus­tila tukee kotona asumisen mahdol­li­suutta ja nopeuttaa sairauk­sista toipumista.

Kulu­neiden kahden vuoden aikana ikään­ty­neiden hyvin­vointi ja arjessa pärjää­minen ovat herät­tä­neet paljon kysy­myksiä. Huolta on kannettu niin yksin tai puolison kanssa kotona asuvista yli 70-vuotiaista kuin myös asumis­pal­ve­luiden tai ympä­ri­vuo­ro­kau­tisen hoidon piirissä olevista ikään­ty­neistä. Koro­na­pan­de­mian vuoksi vierai­luja ikään­ty­neiden luona vältet­tiin. Ikään­ty­neiden eris­täy­ty­minen pande­mian aikana aiheut­tivat muun muassa sosi­aa­lista eris­täy­ty­mistä ja yksi­näi­syyttä ja ovat omalta osal­taan vaikut­ta­neet elämän­laa­tuun ja hyvin­voin­tiin monella tavalla.

Makuaistin ja ruoka­halun heiken­tyessä kuita­taan ateria helposti napostelulla

Makuaistin heiken­tyessä ikään­ty­neet voivat korvata muuta ruokaa makeilla, helposti syötä­vissä olevilla ruuilla ja napos­te­lulla. Kahvi ja pulla eivät suin­kaan ole kiel­let­tyjä mutta ne eivät myös­kään voi korvata päivit­täistä ateriaa.

– Moni­puo­li­seen ravinnon saan­tiin tulee kiin­nittää huomiota. Ruoka­va­lion laadun paran­ta­mi­seen ja proteiinin saannin kasvat­ta­mi­seen on selvä tarve kaikissa ikään­ty­neiden ryhmissä, kertoi Valtion ravit­se­mus­neu­vot­te­lu­kunnan erityis­asian­tun­tija Satu Jyvä­korpi.

Valtion ravit­se­mus­neu­vot­te­lu­kunnan erityis­asian­tun­tija Satu Jyväkorpi

– Monesti myös kasvisten saanti on ikään­ty­neillä liian vähäistä. Erityisen tärkeää riit­tävän proteiinin saanti ja ruoka­va­lion hyvä laatu on niillä, jotka muutenkin syövät hyvin vähän. Riit­tä­vään proteiinin saan­tiin tulee kiin­nittää erityistä huomiota, koska proteiinin hyväk­si­käyttö elimis­tössä heik­kenee iän myötä, kertoi ikään­ty­neiden ravin­non­saannin erityis­piir­teistä ravit­se­mus­te­ra­peutti Anni Rantala puheenvuorossaan.

Vireyttä senio­ri­vuo­siin on ikään­ty­neiden parissa työs­ken­te­le­ville suun­nattu valta­kun­nal­linen kiertue

Vireyttä senio­ri­vuo­siin ‑tilai­suus on maan­laa­juinen, eri sairaan­hoi­to­pii­rien alueilla toteu­tet­tava kiertue, jossa kukin alue voi vaikuttaa omalla alueella tärkeänä pitä­määnsä asiaan. Kiertue on osa Valtion ravit­se­mus­neu­vot­te­lu­kunnan Vireyttä senio­ri­vuo­siin – ikään­ty­neiden ruoka­suo­si­tukset käytän­töön ‑hanketta. Ikään­ty­neiden ravit­se­muksen tuke­minen on sisäl­ly­tetty halli­tus­oh­jel­maan osana kansal­lisen Ikäoh­jelman toimeen­panoa, totesi Valtion ravit­se­mus­neu­vot­te­lu­kunnan pääsih­teeri Arja Lyyti­käinen päätössanoissaan.

Lyyti­käinen vakuutti, että ikään­ty­neiden ravit­se­mus­hoito on aina kustan­nus­vai­kut­tavaa — tämä on syytä muistaa myös aloit­ta­villa hyvin­voin­tia­lueilla. Etelä-Karjala kutsut­tiin mukaan myös hank­keen seuraa­viin vaihei­siin hyödyn­tä­mään kansal­lista ravit­se­mus­por­taalia kuntien ja hyvin­voin­tia­lueen ravit­se­mus­si­säl­töjen päivi­tyk­sissä sekä kampan­joi­maan omalla alueella vuoden kuluttua teemalla ”Ravit­sevaa ruokaa ja ruokailoa – yhdessä syöden”.

Arja Lyyti­käinen kiitti myös Etelä-Karja­lassa jo aiemmin tehdystä hyvästä työstä ja ilmaisi jatko­kiin­nos­tuk­sensa teko­älyn hyödyn­tä­mi­sestä koti­hoidon asiak­kaiden ravit­se­mus­tilan seurannassa.

Etelä-Karja­lassa esille ovat nous­seet kysy­mykset suun tervey­destä ja ruokai­lu­ti­lan­teen miel­lyt­tä­vyy­destä sekä hoito­hen­ki­lö­kunnan ja ruoka­pal­ve­lujen yhteis­työstä. On tärkeää, että ikäih­minen kokee ruokai­lu­ti­lan­teen miel­lyt­tä­vänä ja tärkeänä itsel­leen. Asiak­kaan tarpeet tulee ottaa huomioon niin ruokaa tilat­taessa kuin sitä tarjottaessa.

Vireyttä senio­ri­vuo­siin – ikään­ty­neiden ruoka­suo­situs on uusi Valtion ravit­se­mus­neu­vot­te­lu­kunnan ja Terveyden ja hyvin­voinnin laitoksen julkai­sema suositus. Suosi­tuk­sella edis­te­tään ja tuetaan ikään­ty­neiden ravit­se­musta ja ohja­taan laaduk­kaiden, ikään­ty­neiden tarpei­siin perus­tu­vien ruoka­pal­ve­lujen järjes­tä­mistä. Suositus sisältää myös useita hyödyl­lisiä työvälineitä.

Koulu­tus­ma­te­ri­aa­leihin voi tutustua: www.ruokavirasto.fi/ikaantyneidenruoka