Etelä-Karjalan neurop­sy­kiat­riset palvelut vahvis­tuvat:
Uusi osaa­mis­keskus tarjoaa tukea alueen asuk­kaille ja ammattilaisille 

, ,

Kehi­tyk­sel­li­sellä neurop­sy­kiat­ri­sella oirei­lulla viita­taan aktii­vi­suuden ja tark­kaa­vuuden häiriöön (ADHD), autis­mi­kirjon häiriöihin ja nyki­mis­häi­riöihin, jotka vaikut­tavat eri tavoin käyt­täy­ty­mi­seen ja vuoro­vai­ku­tuk­seen toisten kanssa. Aina ei ole kyse varsi­nai­sesta diag­no­soi­ta­vasta häiriöstä, vaan lievem­mistä neurop­sy­kiat­ri­sista piir­teistä. Eri henki­löillä nepsy-piir­teet voivat näyt­täytyä erilai­sina haas­teina ja vahvuuk­sina, osin myös ympä­ris­tö­te­ki­jöistä riippuen. 

Etelä-Karjalan hyvin­voin­tia­lu­eella lähde­tään luomaan Neurop­sy­kiat­rista osaa­mis­kes­kusta, jonka tavoit­teena on vahvistaa alueen perus­ter­vey­den­huollon neurop­sy­kiat­risia palve­luita ja siirtää pain­opis­tettä varhai­seen tukeen ja kasau­tu­vien haas­teiden ennal­taeh­käi­syyn. Eri ikäryhmät kattava Neurop­sy­kiat­rinen osaa­mis­keskus toimii perus­ter­vey­den­huol­lossa ns. 1,5‑kerroksen palve­luna ennen erityis­tason palve­luita. Osaa­mis­kes­kuksen tehtä­vänä on suoran asia­kas­työn lisäksi koor­di­noida alueen neurop­sy­kiat­risia palve­luita ja antaa konsul­taa­tio­tukea perus­tason toimi­joille vähen­täen näin raskaam­pien erityis­tason palve­luiden tarvetta. Tavoit­teena on vahvistaa neurop­sy­kiat­risten haas­teiden tunnis­ta­mista ja tuke­mista perus­ta­solla sekä tarjota oikea-aikai­sesti tarvit­tavat tutki­mukset ja kuntoutus koko perhe huomioiden.

Osana osaa­mis­kes­kusta käyn­nis­te­tään lasten ja nuorten neurop­sy­kiat­rinen tiimi. Moniam­ma­til­linen tiimi, johon kuuluu sairaan­hoi­taja, toimin­ta­te­ra­peutti, psyko­logi, lääkäri, sosi­aa­li­työn­te­kijä ja kuntou­tusoh­jaaja, palvelee koko Etelä-Karjalan aluetta ja tekee tarvit­taessa myös liik­kuvaa työtä lapsen ja nuoren lähiym­pä­ris­töön. Toimin­nalla vasta­taan koului­käisten neurop­sy­kiat­ri­sesti oirei­le­vien lasten ja nuorten palve­lu­va­jee­seen tutki­musten, ohjauk­sel­lisen työn ja kuntou­tuksen sekä ammat­ti­laisten konsul­taa­tion ja palve­luiden koor­di­noinnin kautta. Keskiössä on lapsen ja nuoren toimin­ta­kyvyn koko­nais­val­tainen arviointi ja tuke­minen sekä lähiym­pä­ristön ymmär­ryksen ja selviy­ty­mis­kei­nojen vahvistaminen.

Kehit­tä­mistyö on osa Hyvin­voin­tia­lu­eemme palvelut ja prosessit edel­leen edel­lä­kä­vi­jöinä HAPPEE2-hanketta, jota rahoi­te­taan Suomen kestävän kasvun ohjel­masta. Kehit­tä­mi­seen kytkeytyy laajasti hyvin­voin­tia­lueen ammat­ti­laisia ja ulko­puo­lisia sidos­ryhmiä sekä lasten että aikuisten puolelta.